„Klubrádió
Reggeli gyors

Az új vagyonnyilatkozati rendszer fricska az uniónak

23/06/2022 12:57

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Nagypolitikai játszma áll az új vagyonnyilatkozati rendszer bevezetésének hátterében, a törvényalkotó szándéka úgy tűnik, hogy nehezebben lehessen ellenőrizni a magyar parlamenti képviselők anyagi gyarapodását – mondta el Martin József, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója a Reggeli gyors című műsorban.

2022. június 23. Reggeli Gyors - részlet (2022.06.23.) Martin József Péter
13:03
00:00

Az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerével egyező szabályozást javasol a kormányoldal a képviselők anyagi helyzetének ellenőrizhetőségéért – jelentette be szerda reggeli közleményében Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Az új rendszer megegyezik a némettel, azonban a Martin József szerint ez visszalépést fog jelenteni a korrupció elleni fellépésben.

Az új rendszer szerint a képviselők még annyi információt sem kötelesek megadni, mint amennyi eddig elő volt írva számukra. Ezentúl nem kell feltüntetniük nagy értékű ingóságaikat, ingatlanjaikat, megtakarításaikat, illetve hiteleiket. A német rendszer értelmében már csak a legális szerződés útján szerzett vagyonukat kötelesek bevallani. Illetve újdonság, hogy a különböző társadalmi szervezeteknél és testületeknél betöltött tagságról is számot kell adniuk.

Az Európai Bizottság folyamatosan igyekszik rábírni a magyar kormányt, hogy lépjen fel a korrupció ellen. Az, hogy a kormány válaszul átvesz egy, a sajátjánál is átláthatatlanabb vagyonnyilatkozati rendszert, csakis nagypolitikai fricskaként értelmezhető. A szakértő munkahipotézise szerint ez a rendszer azért működhet a nyugat-európai országokban, mert ott általánosan nagyobb a politikusok tisztességes gyarapodásába vetett hit.

A téma bővebb megismeréséhez ajánljuk még Szénási Sándor jegyzetét is.