„Klubrádió
A lényeg

Megszűnik a jelenlegi vagyonbevallásuk a képviselőknek

22/06/2022 11:16

„Bevezetjük Magyarországon az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is” – írta közleményében Kocsis Máté szerda reggel, aki szerint „sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni”.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Orbán szavaz
 
Budapest, 2020. április 6. Orbán Viktor miniszterelnök (k) szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 6-án. Mögötte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (b). MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

Kocsis szerint az EP-ben használt szabályokat szóról-szóra beépítik a magyar jogba, a javaslat pedig az országgyűlési képviselőkre és a rájuk vonatkozó törvény alapján meghatározott vagyonnyilatkozat-tevőkre vonatkozik, és még az idén minden egyéb, külön ágazati jogszabályban felsorolt vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség alá eső személy (polgármesterek, önkormányzati képviselők, stb.) esetében is megalkotják ezeket a szabályokat.

Az új rendszer szerint még annyira sem kell majd nyilatkozniuk a képviselőknek a vagyonukról, mint jelenleg: a Népszava szerint ugyanis az európai parlamenti képviselőknek csak annyit kell bevallaniuk, hogy a megjelölt jövedelmi kategóriák közül melyikbe esik a díjazásuk és konkrét összegeket, sőt az ingatlanokat sem kell feltüntetniük. A családtagok vagyonbevallását sem lesz kötelező leadni, ha itt is az EP-ben kialakult rendszert vezetik be.