„Klubrádió
Reggeli gyors

Balázs: A kormány az uniós intézmények átszervezéséről szóló javaslata színjáték, Orbánnak nincs szüksége meghatalmazásra

24/06/2022 09:07

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Fidesz-KDNP az uniós intézmények átszervezéséről szóló javaslata olyan politikai színjáték, amelynek – támogatók híján – gyakorlati haszna nincs – véli Balázs Péter. Az egykori külügyminiszter és EU-biztos szerint Orbán Viktor újabb magányos kezdeményezéséről van szó.

2024. április 20.
00:00
00:00

Kedd este nagyszabású európai víziót nyújtott be a magyar parlamentnek négy kormánypárti képviselő: Kövér László házelnök (Fidesz), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP), Simicskó István frakcióvezető (KDNP) és Kocsis Máté frakcióvezető (Fidesz).

Egy olyan határozati javaslatot készítettek, amelyben felszólítják a kormányt, hogy szerintük mit kellene elérnie az EU átszervezéséről szóló vitában. A vita csütörtökön kerül először az Európai Tanács napirendjére, ahol Orbán Viktornak lesz lehetősége az alapelveket képviselni, bár addig a magyar képviselők még nem tudják megszavazni a határozatot. Ezzel együtt a miniszterelnök talán már ismeri a tervet, és ha azonosulni tud vele, akkor akár meg is lepheti európai kollégáit csütörtök este – írja a 444.

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, a javaslat egyik sarkalatos pontja, hogy az Európai Parlament jelenlegi formájában nem maradhat fent. Azt javasolják többek közt, hogy az Európai Parlamentet a jelenlegi formájában fel kell számolni. Ehelyett azt tanácsolják, hogy a közvetlenül megválasztott EP-képviselők helyett a nemzeti parlamenteknek kellene delegálniuk képviselőket.

 
Balázs Péter
Fotó: Soós Lajos/MTI
 

"Semmi értelme annak, hogy ilyen az EU intézményeinek működését firtató kérdéseket feszegessen a Fidesz-KDNP, amikor a nyakunkon a háború" – mondta a Reggeli gyorsban Balázs Péter. A volt EU-biztos és külügyminiszter szerint most arról akarnak stratégiai döntéseket hozni, amelyekkel a koronavírus-járvány, illetve az orosz-ukrán háború gazdasági következményei miatt belassult bővítési folyamatokat gyorsíthatják. "Egy sor fontosabb kérdés előzi meg a magyar kormány politikai színjátékát" – jegyezte meg Balázs. Hozzátette azt is, hogy szerinte Európában senki nem vesz komolyan egy olyan felhatalmazást, amelyet a kormányzó párt ad annak a miniszterelnöknek, akinek joga van államfőt is kijelölni.

"Orbánnak nincs szüksége meghatalmazásra, mindent ő dönt el egyedül."

Gyakorlati haszna a javaslatnak nincs, mert amennyiben Orbán Viktor valóban ezt az álláspontot képviseli, az első kérdés, amivel bármely fórumon szembesül: "és ezt ki támogatja?" Egyetlen másik ország sincs, ahol ezt a problémát felvetették volna. Ez alapján a szakember úgy látja, hogy Orbán újabb magányos kezdeményezéséről van szó, ami inkább szól a magyar szavazóknak, mintsem Európának.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Balázs Péterrel
2022.06.24., péntek 7:17
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert