„Klubrádió
Reggeli gyors

Balázs Péter az olajembargóról és a Fidesz követeléseiről: Ha Orbán túl sokat kér, túl sokat is veszthet

30/05/2022 13:57

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Kiszámíthatatlannak tartja a kormány "lépegetését" az olajembargó ügyében Balázs Péter. A volt EU-biztos és külügyminiszter úgy látja, hogy egy óvatlan lépéssel sok pénzt veszthet Magyarország.

2022. május 30. Reggeli gyors - részlet 22.05.30. Balázs Péter
07:46
00:00

Az uniós csúcs fő témája az Oroszország ellen tervbe vett újabb, immár hatodik szankciós csomag, amelynek része lehet az olajembargó megvitatása. A magyarok fenntartják, hogy nem akarják az embargót aláírni, a Politico lapértesülése szerint viszont Németország, Szlovákia és Magyarország mentességet kaphatna. Elterjedtek hírek arról is, hogy Orbán Viktornak újabb, elsősorban pénzügyi követelései vannak, és azt sem lehet tudni, hogy megteszik-e azt a csúcs résztvevői, amit a múlt héten a magyar kormányfő kért, hogy egyáltalán nem beszélnek az olajembargóról.

"Ha Orbán Viktor túl sokat kér, akkor túl sokat is veszíthet" – így vélekedett a Klubrádióban Balázs Péter. A volt EU-biztos és külügyminiszter.

Hiába hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke, Charles Michelle, hogy az Európai Unió legnagyobb kincsének az egységet tartja, Balázs szerint nem teljesen megokolatlan az olyan tagállamok kérése, amelyek elzártak a tengeri kereskedelemtől, hogy valamilyen alternatívát kapjanak, amellyel az embergó miatt kieső energiaimportjukat pótolhatják.

Magyarország esete azonban ezek közt is kirívó Balázs szerint, mert Orbán mindig pávatánccal lépeget arrébb. Elsőként azt mondta, ehhez idő kell. Az EU engedett neki. Aztán azt mondta, pénz kell hozzá, és az Unió erre is rábólintott, az átálláshoz mintegy 700 millió eurót ajánlottak fel. Aztán Szijjártó Péter arról kezdett nyilvánosság előtt beszélni, hogy 15-18 milliárd euró kellene az átálláshoz, amely magában foglalja az olajszektor, és az energiaszektor modernizálását.

Balázs kiszámíthatatlannak tartja a kormány "lépegetését". Utólag mindig az derül ki számára, hogy e mögött Putyin érdekei állnak. Hangsúlyozta azonban, ha Orbán túl nagy követeléseket fogalmaz meg, megvan az esélye annak, hogy az EU nemet mond rá, és olyan megoldást választ, amellyel Magyarország nélkül is felléphet az orosz agresszióval szemben.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Balázs Péterrel
2022.05.30., hétfő 8:15
Riporter: Szénási Sándor