„Köszönjük,
A lényeg

Orbán levélben közölte, nem tárgyal az EU-val az orosz olajembargóról

24/05/2022 15:53

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor levelet küldött az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, amelyben arról írt, nem hajlandó tárgyalni az orosz olaj uniós embargójáról a jövő héten esedékes EU-csúcson. Orbán sorai szerint, ha az EU nem részletezi, Magyarország milyen anyagi támogatásra számíthat az orosz olajtól való függetlenedéshez, akkor nem tudják támogatni a szankciót.

„Konszenzus híján kontraproduktív lenne vezetői szinten tárgyalni a szankciós csomagról. Az csak a belső megosztottságunkat domborítaná ki, anélkül, hogy reális esélyt kínálna a nézeteltéréseink feloldására. Ezért azt javaslom, ne vegyük napirendre ezt a témát a következő Európai Tanács ülésen” – ezt írta Orbán a levélben, amelyből a Financial Times nyomán a hvg.hu idézett.

Az Európai Bizottság múlt héten mutatta be REpowerEU nevű új energetikai csomagját, amelyet kifejezetten az orosz energiáról leválás elősegítésére állított össze. Ezzel a tervek szerint 2027-re el lehetne engedni az orosz fosszilis tüzelőket. Orbán arról írt levelében, hogy a terv „bátorító jeleket” tartalmaz, de nem tudja csitítani Magyarország aggodalmát, mivel nem részletezi a leválás pénzügyi hátterét a legjobban aggódó, tengertől elzárt tagállamok számára. Sem az orosz olajról leváláshoz szükséges azonnali beruházások finanszírozásának módját, sem a lépések időzítését nem tartalmazza a tervezet – véli a magyar miniszterelnök. Orbán szerint a javasolt szankciók „komoly ellátási problémákat” és „ársokkot” hoznának a magyar háztartásokra és a gazdaságra. A miniszterelnök arról is írt, hogy Magyarországnak az olajfinomítók átállításához és új csővezetékek építéséhez is anyagi támogatásra van szüksége.

Az EU 2 milliárd eurót folyósít a közép-európai országoknak a helyreállítási alapon keresztül. Magyarország helyreállítási tervét azonban még mindig nem fogadták el, korrupciós és jogállamisági elégtelenségek miatt. Orbán levelében arra is rámutatott, hogy jóváhagyott stratégia híján Magyarország rövid távon nem tud részesülni a REpowerEU-csomagból sem. Azt is leírta ugyanakkor, hogy az ezirányú tárgyalásokat "pragmatikus és eredményorientált" hangnemben fogja folytatni.

Az Európai Tanács megkapta Orbán levelét, de hivatalosan még nem reagáltak rá – erősítette meg az Eurologusnak egy a tanácshoz közeli uniós forrás. A forrás szerint Michel minden vezetővel egyeztet a jövő heti csúcsra készülve, így ez az ügy is „folyamatban van”.

(via hvg.hu, kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)