„1%
A lényeg

Orbán telefonon tárgyalt Boris Johnsonnal

27/05/2022 22:57

| Szerző: Klubrádió

A magyar és a brit miniszterelnök az ukrajnai helyzetről tárgyaltak, amelyet mindketten aggasztónak találtak. A két vezető megállapodott abban, hogy továbbra is szoros kapcsolatban maradnak egymással.

"Telefonon tárgyalt Boris Johnson brit kormányfővel Orbán Viktor miniszterelnök péntek este" – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi közleményében azt írta, a két vezető áttekintette az ukrajnai helyzetet, amit mindketten aggasztónak tartanak – írja a hvg.hu.

Havasi közleménye szerint Orbán ismét megerősítette, hogy Magyarország a továbbiakban is készen áll, hogy részese legyen az Európai Unió háború elleni erőfeszítéseinek, ugyanakkor kiállt amellett, hogy „Magyarország az energiaellátását nem fogja kockára tenni, ez nem lehet sem szerencsejáték, sem kísérletezést terepe”.

Orbán ismét kiemelte, hogy mielőtt bármilyen energiával kapcsolatos szankció kerülne az asztalra, előbb megoldásokat kell találni az uniós tagállamok aggályaira. Havasi a közleményben azt írta, Orbán Viktor és Boris Johnson megállapodtak abban, hogy továbbra is szoros kapcsolatban maradnak egymással.

Az olajembargóról a Reuters pénteken azt írta, hogy a tagállamok már vasárnap megállapodhatnak róla, azonban külön választanák a tengeri és a vezetékes orosz olajat, utóbbira nem vonatkozna az uniós embargó.