„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Balázs Péter: Az EU nem gyógypedagógus és nem nevelőintézet

23/05/2022 22:48

| Szerző: Klubrádió/szg

Az EU egy évtizede figyelmezteti a magyar kormányt, hogy tegyen valamit a rendszerszintű korrupció ellen. Balázs Péter volt külügyminiszter és uniós biztos szerint nem arra hozták létre az Uniót, hogy "nevelőintézet vagy gyógypedagógus legyen", amely megfegyelmezi az eltévedt, rakoncátlan kormányokat. Ezzel együtt úgy véli, fogy a türelem az Orbán-kormánnyal szemben, miközben a miniszterelnök folyamatosan emeli a tétet az orosz olajembargó ügyében.

2022. május 23. Megbeszéljük / részlet, Balázs Péter (22.05.23.)
08:32
00:00

Az EU nagyjából egy évtizede figyelmezteti a magyar kormányt, hogy tegyen valamit a rendszerszintű korrupció ellen, most éppen kihozták az országspeficikus ajánlásokat, amelyekben megint szerepelnek az antikorrupciós ajánlások.

Balázs Péter volt külügyminisztert és európai uniós biztost kérdeztük arról, hogy látszik-e ebben valami elmozdulás. Szerinte igen, annyiban, hogy fogy a türelem. Az EU a szabad és demokratikus országok szövetsége, klubja, ahol a szabadon és tisztességesen megválasztott kormányok képviselik az országokat. Nem arra hozták létre az Uniót, hogy „nevelőintézet vagy gyógypedagógus legyen”, amely az eltévedt, rakoncátlan kormányokat megfegyelmezi. Hanem az az elvárás, hogy a kormányok eleget tesznek a feladataiknak, a többi között betartják az EU-val szemben vállalt kötelezettségeiket.

Kit büntetne a források megvonása?

A türelem fogyása abban mutatkozik meg, hogy az újonnan bevezetett jogállamisági eljárás „Damoklész kardjaként függ Orbán feje fölött”, és „ha nem ért a jó szóból”, akkor lehet, hogy lesújt rá valamelyik szankció, vagy az előbbi ügyben, vagy az orosz olajembargó vétózása miatt.

Megjegyezte: Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke, korábbi német igazságügyi miniszter azt mondta, ne féljenek elzárni a pénzcsapot, mert az EU-s pénz úgyis Orbán családjához, haverjaihoz, belső köréhez kerülne. Tehát nyugodtan intézkedjenek, nem a magyar lakosságtól vennék el a pénzt, hanem móresre tanítanák azokat, akik eddig visszaéltek vele.

Az elszigetelődés veszélye

Az orosz olajembargó bevezetése ügyében Orbán folyamatosan emelte a tétet – közölte Balázs Péter. A miniszterelnök ugyanis először azt mondta, hogy Magyarországnak az átálláshoz több idő kell, az Unió ezt elfogadta, megadta volna. Majd ekkor közölte, hogy az átálláshoz pénz is kell, amire nagyvonalúan azt mondták, hogy a normális átállási költségekhez hozzájárulnak. Aztán Orbán szintet lépett, „fenyegetett”, azt dobta be, hogy a csővezetéken jövő olajra ne vonatkozzon az embargó, csak a tengeri szállításra (vagyis Magyarország maradjon ki belőle), és végül jött ezt a hatalmas, 15-18 milliárd eurós összeget.

Balázs Péter szerint Orbán Viktor nyilvánvalóan azzal kísérletezik, hogy valahogy behozza a választás előtt kiszórt pénzeket, és valamilyen módon megszerezze a helyreállítási alap hiányzó összegeit. Úgy viselkedik, mint egy szerencsejátékos, aki most már mindent kockázhat. A korábbi uniós biztos szerint megtörténhet, hogy a többi 26 tagállam azt mondja, hogy nem EU-s zászló alatt, hanem nemzeti alapon bevezetik az embargót. Ettől még a szankció hatásos lesz, Magyarország nélkül is lényegesen csökkentik Oroszország exportbevételeit, és ha eddig elmegy Orbán és túlfeszíti a húrt, annak súlyos politikai következményei lehetnek rá nézve.

A pávatáncból eddig az utolsó pillanatban szerinte mindig visszalépett Orbán, meglátjuk, hogy meddig bírja, és nyer-e vagy veszít a kockáztatáson. A volt külügyminiszter szerint ha a magyar miniszterelnök veszít és bevezetik az embargót, akkor Orbán nagyon elszigetelődik és valószínűleg gyorsabban csap le rá a jogállamisági eljárás, mert igazolva látják, hogy vele más nyelven nem lehet beszélni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Megbeszéljük...
2022. május 23., hétfő 16:55
Műsorvezető: Bolgár György