„Klubrádió
Reggeli gyors

Keszthelyi Orbán 12 pontjáról: Szent István és Finkelstein tanácsait ötvözi sajátos egységbe

20/05/2022 14:07

Nagyon sok pénzt hajlandó a Fidesz-közeli világ arra áldozni, hogy olyan eseményeket szervezzenek, amelyek Orbánt nemzetközi tényezőként láttatják. A magyar kormányfő az amerikai konzervatívoknak szervezett kongresszuson 12 pontos "filozófiai" sorvezetőt ismertetett, ami szerinte segíthet a republikánusoknak megnyerni a választásokat. Keszthelyi András, politikai elemző szerint ezeknek a tanácsoknak a nagy részét a hazai ellenzék is felhasználhatná. Amikor pedig Orbán a saját média kialakításának fontosságáról beszél, akkor a magyar viszonyokat mélyebben nem ismerő külföldiek nem tudják, milyen lenyúlásokkal lett a kormánypártnak saját médiája.

2022. május 20. Reggeli gyors - részlet 22.05.20. Keszthelyi András
13:01
00:00
Orbán Viktor a CPAC Hungary nevű rendezvényen csütörtökön 12 pontban ismertette a "siker receptjét", ami Keszhelyi András politikai elemző szerint meglepően nyílt ismertetése Orbán politikai crédójának. Szent István és Finkelstein tanácsait ötvözi sajátos egységbe, mondta a Reggeli gyorsban Keszthelyi. (Arthur J. Finkelstein a haláláig volt a Fidesz legfőbb amerikai tanácsadója).

CPAC Hungary - Konzervatív fórum Budapesten
 
Orbán Viktor CPAC 2022
 
Budapest, 2022. május 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, az esemény főszónoka beszédet mond a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórum első napján a Bálna Budapestben 2022. május 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

A 12 pontról azt mondta Keszthelyi, hogy ezek nagy része "bármilyen politikacsinálás receptjéhez hozzátartoznak", ezért szerinte a magyar ellenzék akár 8-9 pontot is egy az egyben átvehetne, ami alkalmazható lenne a számára.

Orbán közvetlen célja Keszthelyi szerint az, hogy az amerikai politikai piacon elhelyezze magát, és az amerikai republikánusoknak egyfajta motivációs beszédet mondott, aminek az üzenete, "gyertek utánunk, mi megcsináltuk, ez a győzelem receptje". "Orbán Viktornak láthatóan egyre fontosabb az ő külpolitikai szerepe és pozíciójának erősítése" - mondta.

Arra a felvetésre, hogy az első pont, hogy a "saját szabályaink szerint kell játszani", nem éppen sportszerű, arra Keszthelyi azt mondta, a sportban sem idegen saját szabályok szerint játszani, és Orbánt sem éppen a fair play bajnokaként emlegetik a focista múltjáról szóló beszámolók. Hovatovább "bármilyen sikeres szervezetnek fontos alapvetése, hogy teremtsd meg a saját játékteredet, és azzal különülj a többiektől". Ez a finkelsteini tanítás, tette hozzá.

Keszthelyi ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor Orbán a saját közegében van, akkor a kommunikációban "önreflexióra képes politikus képét mutatja". Amikor tehát nem a napi politikáról beszél, "kitekint, reflektál és elkezd filozofálni": ezek szerinte azért érdekesek, mert sokat elárulnak Orbán működéséről. Ugyan "szerényen elhallgatja, hogy milyen eszközökkel érte el, hogy saját médiája legyen", de Keszthelyi szerint az, hogy egy politikai erőnek saját médiakörnyezetet szeretne kialakítani, "az egy helyes elgondolás". Hogy ez Magyarországon mennyire sikeres, ki olvas pártújságot, az már más kérdés: "amit Magyarországon csináltak, az nem lehet követendő senki számára" - jelentette ki Keszthelyi.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a konferencia résztvevői feltehetően nem ismerik olyan behatóan a magyarországi viszonyokat, így másképpen hallgatják, hogy miképpen lett a Fidesznek saját médiája: lopással, lenyúlással, mondta.

Az a pont, ami szerint "ne szorulj ki a szélére", Amerikában egy ismert politikai tétel, ott ugyanis mindig a centrumot próbálják megszólítani, és az nyer, akinek ez sikerül, de Budapestről olvasva ezt úgy néz ki Keszthelyi szerint, hogy a NER lényege, hogy mindig legyen jobbra és balra is valaki, aki ütni lehet. Ezt most a Mi Hazánkkal Párttal sikerült előidézni.

Amikor Orbán a gazdaságról beszél, akkor nem közgazászként, hanem populista politikusként beszél, mondta Keszthelyi a gazdasággal kapcsolatos pontra utalva. Szerinte Orbán őszintén elmondta, hogy csak olyan gazdaságpolitikát szabad csinálni, ami a választópolgárok többségének hasznos. És amikor ezt finanszírozni is lehet, "az nagyon jó", de Keszthelyi szerint nagy kérdés, hogy egy ilyen gazdasági környezetben, mint amilyenben jelenleg Magyarország van, ez mennyire finanszírozható. A szakmai kritikák pont erről szólnak, hogy valószínűleg sehogy, jegyezte meg Matolcsy György jegybankelnök szintén csütörtökön tett bejelentéseire utalva.

Hogy miképpen tartották Budapesten az amerikai republikánusok egyik legfontosabb gyűlésüket, azzal kapcsolatban Keszthelyi azt mondta, olyan ez, mint a Forma-1, "hogy van az a pénz, amennyiért ide lehet hozni egy ilyen konferenciát". Ez szerinte egyébként abba a tervbe illeszkedik, hogy Orbán a nemzetközi tényezővé akar válni, hozzátette: eddig nem teljesen sikertelenül, legalábbis ezekben a körökben. Ezeknek a köröknek a jobb széléről meg azt mondta, hogy a fősodorbeli európai, amerikai politikusok nem szívesen mutatkoznak velük együtt.

Az ellenzék is "bőven megfogadhatna pár pontot", például, hogy építsen közösségeket, intézményeket. mert az elmúlt 12 évben ezen a téren szerinte semmilyen előrelépés nem történt, és mindez alátámasztja Orbán optimizmusát, hogy ötödször is győzni fog. "És ahogy az áprilisi vereség óta működik az ellenzék" Keszthelyi nem látja, hogy az eddigi gyakorlaton változtatnának.