„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna: Orbán letette a fasiszta politikaelmélet alapkövét

21/05/2022 06:08

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Róna Péter szerint Orbán az amerikai republikánusok budapesti találkozóján "receptje" nem más, mint a fasiszta politikamodell. A közgazdász részletesen elemezte a miniszterelnök 12 pontját.

2022. május 21. Megbeszéljük - részlet 22.05.20. Róna Péter
22:16
00:00

"Orbán Viktor úgy érzi, elérkezett az idő, hogy vezető szerepet vállaljon a nemzetközi szélsőjobboldali porondon" – véli Róna Péter közgazdász, egyetemi tanár. Szerinte ebben az újabb elsöprő választási győzelem is megerősítette.

Beszélt Orbán az amerikai republikánus párt Budapesten tartott eseményén elmondott 12 pontjáról is. Elsőként Orbán arról beszélt, hogy nem szabad mások szabályai szerint játszani. Ezt Róna szerint a miniszterelnök meg is teszi, amikor a jogállamiságot, és az azt biztosító intézményrendszert korlátozza. Hangsúlyozta, jogállamban a hatalom gyakorlásának vannak korlátai. Ezzel szemben Orbán szerint "akinél a hatalom van, azt csinál, amit akar".

A bel- és külpolitikai gyakorlat pedig mindig az aktuális érdekekhez igazodik, nincsenek mögötte állandósított szabályok, jogi keretek. Belpolitikailag szinte bármit meg lehet tenni arra hivatkozva, hogy ez az emberek érdeke, vagy ráfogni, nemzeti keresztény. Külpolitikában Orbán legfontosabb pontja a szuverenitás, amit Róna úgy foglalt össze, "Hungary first".

"Ez alapjában véve, tudományos szempontból a fasiszta politikaelmélet alapköve" – foglalta össze.

Orbán ideológiával alátámasztott fasiszta-jellegű rendszere igenis elvezethet olyan borzalmakhoz, mint ami a 20. században történt. Amikor e hatalomépítő módszer találkozik a nacionalista ideológiával, óhatatlanul konfliktushelyzetbe kerülnek a nemzetek egymással.

Ehhez társul a szellemi és erkölcsi leszakadás, amit ugyan tagad Orbán, de Róna szerint GDP hiába volt 54 ezer milliárd forint 2021-ben, az EU-ból származó forrásokból szinte pontosan ekkora összeg származott. A Fidesz kormányzása alatt nem jött létre semmi olyan, ami a növekedést elősegítheti. Ahogy a csütörtöki adásban fogalmazott: Ehhez korszerű technika, és oktatás kell. Kizártnak tartja, hogy a Pintér Sándor belügyminiszter által előrevetített katonás, rendőrös oktatás erre képes lenne, ellentétben az észt oktatásmodellel. "Képzetlen munkaerőállománnyal nem lehet növekedést elérni". Pintér Sándor belügyminiszter bizottsági meghallagatásán "semmi olyat nem mondott, ami egy életképes társadalom körvonalait sejtetné".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2022.05.21., péntek 17:15
Riporter: Bolgár György