„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem jött be a kormány húzása: Brüsszel nem ad 18 milliárdos kompenzációt az olajembargóért cserébe

19/05/2022 10:01

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Daily Express: Elképedve fogadták a magyar kormány követelését Brüsszelben, amikor 18 milliárd eurós kompenzációt terjesztett fel az olajembargóért cserébe, ami messze meghaladja azt a 750 milliós összeget, amit még a múlt héten vetett fel ugyanitt Szijjártó. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2022. május 19. Reggeli gyors (2022.05.19.) - Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemle
05:46
00:00
A Magyarországgal foglalkozó nemzetközi hírek élvonalába ugrott a az amerikai konzervatívok ma kezdődő kétnapos éves konferenciája, az úgynevezett CPAC, amelyet idén először tartanak Magyarországon és egyúttal Európában – erről számol be a brit Guardian, de az amerikai NPR-t, a közszolgálati rádiót is említhetjük. Utóbbi ennek kapcsán megszólaltatta például Kim Lane Scheppele, az amerikai  Princeton egyetem alkotmányjogásza, aki nyomatékosította, hogy Magyarország nem demokrácia, legalábbis a mértékadó elemzőközpontok szerint. Beszélt arról, hogy a fideszes kormányzat eltorzította a választási rendszert is, amely miatt gyakorlatilag legyőzhetetlen a pártelnök, kormányfő Orbán Viktor. Elmondta, hogy fogságába ejtette a magyar miniszterelnök a kulcsintézményeket, amelyekkel képes a hatalmát évről évre egyre jobban bebetonozni. Megjegyezte, soha nem volt egyetlen olyan elnöke sem Amerikának, mint az előző ciklusban regnáló és Orbán Viktorral különleges kapcsolatokat ápoló Donald Trump, aki egy diktátorral kötött barátságot.

Az NPR cikkében az is szerepel, Orbán valóságos kultúrháborút vív, példát mutatva az amerikai konzervatívoknak is, akik ennek hatására is értek el sikereket a "Tedd Amerikát Ismét Naggyá!" (MAGA) mozgalomban. Magyarország példaadó modellé vált számukra.  Rod Drehertől, az egyik legismertebb amerikai konzervatív, de inkább szélsőséges véleményvezértől olyan mondatokat idéz az amerikai rádió, mint például, hogy nagyon jól tette Orbán, hogy nem hezitál az állami hatalmi intézményeket is bevetni annak érdekében, hogy a genderizmus és transzneműség zavarait helyretegye.

Donald Trump és Orbán Viktor találkozója Washingtonban
Washington, 2019. május 13. Donald Trump amerikai elnök (b) és vendége, Orbán Viktor miniszterelnök a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében, ahol a magyar kormányfő beírt az vendégkönyvbe 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

A Guardian Orbánnal foglalkozó cikkének szerzői szerint Orbán betonból fonja össze a tengeren inneni és tengeren túli jobboldali szálakat, miközben nem átallja hirdetni az úgynevezett "Nagy Csere" vagy "Nagy Helyettesítés", Great Replacemnet teóriát. Az elemzés szerint Orbán migrációs politikája tökéletes példája annak az összeesküvés-elméletnek, miszerint az idegenek, a menekültek azért jönnek Magyarországra, hogy a keresztény fehér nép helyét elfoglalják. Amerikában a szombaton Buffalóban történt tömegmészárlás kitervelője is ezt hirdetve ragadott fegyvert és gyilkolt meg 10 embert, négyet megsebesítve. Ennek kapcsán helyi amerikai törvényhozók ellen is nyomozásba kezdtek, mert közülük nem egy hirdeti a 18 éves gyilkos fiú elméletét.

A cikkben megszólal Lakner Zoltánpolitológus, a Jelen című lap főszerkesztője is, aki szerint nem véletlenül esett az amerikai CPAC választása így Budapestre, arra ugyanis nem volt még példa, hogy a konzervatívok Európában tartsák meg konferenciájukat. Lakner  a Guardinnak azt mondta, Orbán elérte célját, világpolitikai tényező lett, s ennek is köszönhető az amerikai konzervatívok érdeklődése. Az ebből az alkalomból létrehozott magyar honlapon már olvasható a felszólalók egy részének neve, köztük Tucker Carlson, a FOX Tv showmanje, Mark Meadows, Trump volt elnök kabinetfőnöke, Nigel Farage, a britek Brexitjének fő ideológusa, szélsőjobboldali uniós képviselő. Ami fájhat Orbánnak, hogy Trump nem jön. Ő most a félidős választási kampánnyal van elfoglalva, hogy a republikánus előválasztásokon minél több jelöltje kerüljön ki győztesként, azaz a demokraták kihívójaként a novemberi megmérettetésen.

A NEWSWEEK szerint, látva Orbán meglepően magabiztos győzelmét, Joe Biden amerikai elnök elérkezettnek látta az időt az Egyesült Államok új magyarországi nagykövetének kinevezésére. Merthogy most már bizony számolni kell a magyar kormánnyal. David Pressman személyében azonban olyan demokrata érkezik majd Budapestre – feltéve, hogy a szenátus megszavazza mandátumét –, aki jogászként például nyakig benne volt a Trump elleni impeachmantben, hogy törvényi úton távolíthassák el a hatalomból a 45. elnököt. A Newsweek véleménycikkét a magyar kormány által támogatott Danube Institute, és Matthias Corvinus Alapítvány által Budapestre vendégségbe hívott Michael O'Shea jegyezte, aki szerint Bidennek le kellene végre győznie dölyfösségét és tudomásul venni, hogy Európa szívében nem veszíthet el egy szövetségest. Egy olyan országot, ahol az emberek például elfogadták tiltakozás nélkül a választás eredményét, s amelyikről George Pataki, New York állam volt kormányzója nemrég azt mondta, Magyarország vibráló, egészséges demokrácia. A szerző vizionálja a jobboldali populisták és antiglobalisták megerősödését Európa szívében, élükön Orbánnal, ezért szerinte hibát követ el Biden, ha őt semmibe veszi.

Forrás: Flickr.com
 

Elképedve fogadták a magyar kormány követelését Brüsszelben, amikor 18 milliárd eurós kompenzációt terjesztett fel az olajembargóért cserébe – írja meg a részleteket a vitáról a brit Daily Express. Ez messze meghaladja ugyebár azt a 750 milliós összeget, amit még a múlt héten vetett fel ugyanitt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Sajnos ebből azt a következtetést is levonta az újság, hogy hiábavaló volt Orbánhoz kiruccannia Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. Mindenesetre kompenzáció helyett most a RePowerEU stratégiai alapot hozzák létre, amelyben nemcsak kompenzáció jut Magyarországnak és a többi tagállamnak, de a teljes orosz energiafüggőség felszámolását sem kapkodja el, az évtized végére ígéri.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.05.19., hétfő 06:00
Riporter: Csernyánszky Judit