„Köszönjük,
Reggeli gyors

Visszaüthet az Unióra, ha pénzügyi kompenzációval bírnák jobb belátásra Orbánt az olajembargó ügyében

12/05/2022 08:33

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Politico: Egyre nagyobb a feszültség az EU-ban, miután Magyarország azt kéri, tegyenek az Orbán-kormánnyal kivételt, amikor az olaj embargóról döntenek. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2022. május 12. Reggeli gyors - 2022.05.12. - Csernyánszky Judit lapszemléje
05:45
00:00
Egyre nagyobb a feszültség az EU-ban, miután Magyarország azt kéri, tegyenek az Orbán-kormánnyal kivételt, amikor az olaj embargóról döntenek – olvashatjuk a Politico brüsszeli portálon. Diplomaták viszont arra figyelmeztetnek, könnyen visszaüthet, ha a megegyezés fejében esetleg újabb forrásokat biztosít a magyar kormány számára az uniós bizottság. Legalábbis úgy tudni, ilyen vélemények hangoztak el a vezető diplomaták részvételével tartott szerdai egyeztetésen Brüsszelben, ahol felmerült, hogy pénzügyi kompenzációt kellene biztosítani a magyar kormánynak, illetve azon országoknak, akiknek különösen nagy veszteséget okozna az olajembargó. Az Orbán kormány ismét bekeményített, amikor a vezetéken át érkező olajra vonatkozó embargó alól felmentést kért, s ahogy Szijjártó is elmondta Facebook videójában, amit előszeretettel használ hivatalos közlésekre, hogy csak a teherhajó-szállítmányokkal érkező olajra vonatkozó embargóval ért egyet. Ursula von der Leyen egy hete igyekszik tető alá hozni az orosz olaj teljes embargós tervét, mint a 6. szankciós csomagot, és annak ellenére, hogy keddre tervezték a megállapodást az uniós tagállamok egységes igenjét megkapva, s annak ellenére, hogy az EU bizottság elnök a Karmelita korolostroba sietett meggyőzni Orbánt, az álláspontok nem közeledtek. Így nem sikerül hamar elérni, hogy a háborút ne az olajbevételekből finanszírozza Putyin. S bizony Orbán újraválasztása ismét megerősítette őt abban, hogy továbbra is nyomás alatt tartsa az Uniót a kétharmados választói felhatalmazás ismeretében. Egyelőre nincs időpontja az uniós vezetők közti online konferenciának, épp emiatt. Miközben május 18-án nyilvánosságra akarják hozni az úgynevezett REPowerEU stratégiát, amely alapján véget vetne az EU az orosz fossilis energiafüggőségnek. Josep Borrell reményét fejezte ki, hogy mire jövő hétfőn az uniós külügyminiszterek elé kerül a szankciós csomag, addigra rendezőnek a vitás kérdések. Ha mégsem, akkor a miniszterek dolga lesz döntést hozni az ügyben

Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével tárgyal
Budapest, 2022. május 9. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 

A New York Times a korántsem bíztató fejlemények ismeretében úgy értékel: megnőtt a kockázata az elhúzódó háborúnak, miután Orbán nem hajlandó csökönyösségből aláírni az orosz olajembargót. Úgy vélik, ez hónapokig, évekig elhúzódhat. Miközben Biden elnök és Lloyd Austin védelmi minisztere is többször kijelentették, hogy a szankciókkal lehet csak megfékezni a háborút és mindent el kell követni annak érdekében, hogy ezeket alkalmazva az mielőbb véget érjen. Eddig az Egyesült Államok és az Európai Unió egységes álláspontot képviselt, a szövetségesek minden lépésüket össze tudták hangolni. Most azonban merőben más a helyzet. A tekintélyes amerikai újság először is felidézi ennek kapcsán Orbán áprilisi földcsuszamlásszerű választási győzelmét, amikor beszédében a Putyin-barát Orbán figyelmeztette Brüsszelt, olyan hatalmas győzelmet arattunk, ami a holdról, de Brüsszelből egészen biztosan látható. Szerdán megszakadtak a tárgyalások Orbán miatt.

Választás 2022 - A Fidesz-KDNP eredményváró rendezvénye -
Budapest, 2022. április 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

A kínai angol nyelvű Global China Daily megtudta, hogy Szlovákia is legalább három évvel szeretné meghosszabbítani az olajszállítások felmondását, mert ha már az év végével erre kényszerülne, akkor recesszióba süllyed gazdasága. A csehek 2024 júniusági kérnének felmentést, addig rá tudna kapcsolódni az Alpokon áthaladó vezetékre, amelyben Olaszországból, Ausztriából és Németországból érkezne az olaj.

Ukrajna - Földgázkompresszor-állomás az ukrán-szlovák hat? MTI Fotó: Nemes János
 

A horvát Total Croatia News Orbánról ír szintén, aki nemcsak Horvátország szemére vetette, hogy Magyarországnak nincs tengere, merthogy elvették tőle, de az olajembargó elfogadásához a horvátoktól vár többszörös garanciát arra, hogy az ország időben biztosítsa a szükséges vezetékeket az újonnan onnan érkező fekete aranyhoz. Orbánnak az elrettentésként szolgáló atombomba hasonlatát szinte mindegyik cikkben megemlítik.

Az Euractiv az Orbán horvátokkal szemben ellenséges kijelentését követő diplomáciai konfliktus kapcsán azt írja, Horvátország elítéli a magyar kormány álláspontját, illetve visszautasít mindennemű területi követelést.

Az orosz Interfax hírügynökség és a Moszkva 24 ennek kapcsán úgy fogalmaz, hogy Magyarország valamilyen kompenzációt vár el az olajembargóért cserébe, illetve feltételt szabott, milyen körülmények között hajlandó belemenni az uniós szankció elfogadásába. Felhívják a figyelmet azonban arra is, hogy a G7-ek május 8-i találkozóján ugyan egyhangú döntés született a hét leggazdagabb ország képviselői között arról, hogy beszüntetik az orosz olaj importját, annak határidejét azonban nem jelölték meg.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.05.12., hétfő 06:00
Riporter: Csernyánszky Judit