„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán képes önmagát is meghazudtolni, hogy megnyerje a választást

17/03/2022 07:24

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Békemenet élén vitt "No War" táblák nem az ukránok melletti kiállást, hanem az autoriter Orbán Viktor melletti kiállást jelentették. Orbán az a Janus-arcú politikus, aki mindig a kedvező politikai széljárást lovagolta meg, s most, az orosz háború idején megint képes szembemenni saját magával, hogy megnyerje a választást. Vélemények, elemzések a külföldi sajtóból Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléjében.

2022. március 17. Reggeli gyors - részlet 22.03.17. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:33
00:00

Az MSNBC amerikai tv csatorna egyik legnépszerűbb politikai műsora ezúttal Budapestről jelentkezett be. És ez csak megkoronázása volt az eddigieknek, mert Beregsuránytól kezdve Tiszabecsen át Záhonyig, hosszú ideje a népes tévéstáb az oroszok ukrán inváziója óta ideiglenes székhelyéül Magyarországot választotta. A legutolsó bejelentkezésük színhelye pedig nemzeti ünnepünk alkalmából Budapest lett, ahonnan instant politikai elemzést adtak. Először is arról, hogy a Békemenetnek nevezett kormánypárti demonstráció élén vitt No War, Ne legyen háború! táblák – félreértések elkerülése érdekében – jegyzi meg epésen a műsorvezető, nem az ukránok melletti kiállást, hanem az autoriter Orbán Viktor melletti kiállást jelentették.

A 12 éve hatalomban lévő Orbán jelen pillanatban Európa legrégebb ideje regnáló uniós vezetője, aki drasztikusan visszanyeste a demokráciát Magyarországon, többek között azzal, hogy eltávolított bírákat, hogy megtépázta a sajtószabadságot és gyakorlatilag rendeleti kormányzást vezetett be. Pártja pedig rasszista, iszlámgyűlölő, menekültellenes, és különösen ellenséges a viszonya az LMBTQ-közösségekkel. Orbánnak igencsak feszült viszonyt sikerült kialakítania Európa demokrata vezetőivel, miközben Donald Trump volt amerikai elnök, sőt az amerikai Republikánus Párt számára is, hős és követendő példa lett.

A riport kritikus szavakkal írja le Orbán Putyinnál tett legutóbbi látogatását is, merthogy nemcsak Trump, de Putyin is jó barátja. Elég kínos most a magyar kormányfőnek, hogy a találkozójukkor maga ismételgette Putyin szavait, miszerint utóbbinak nincs szándékában megtámadni Ukrajnát.

A műsorvezető szerint a magyar kormány tett a legkevesebbet a menekültek ellátása érdekében a szomszédos országokkal való összehasonlításban, a kormány munkáját a civilek vették át. Summa summarum, a két hét múlva esedékes magyarországi országgyűlési választás tétje – hangzott el az MSNBC műsorában – hogy a demokratikus Európában marad-e a Magyarország, vagy az autokrata Oroszországba tart-e. És persze hiányolta Orbánt arról a vonatról is, amelyen három európai vezető – jelesül a lengyel, a szlovén és a cseh – utazott Kijevbe, hogy további támogatásáról biztosítsa Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Március 15. - Békemenet
Budapest, 2022. március 15. A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői megérkeznek a Kossuth térre, az állami díszünnepség helyszínére az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én. Elöl, középen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (k), mellette Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája (j3) és Stefka István, a Pesti Tv programigazgató-helyettese (j2), valamint Fricz Tamás, politológus, a CÖF-CÖKA kuratóriumi tagja (b2). MTI/Balogh Zoltán
 
 

Magától értetődően persze a legtöbb nemzetközi hír Orbán újraválasztásának javuló esélyeit latolgatta, abban a különös prizmában, hogy senki nem gondolta volna, hogy épp az orosz háború lesz a kampány egyik, ha nem a legfontosabb témája – erről ír többek között a Bloomberg amerikai hírügynökség. Orbán képes beállítani magát egy olyan szerepbe, amelyben ő jelenti a békét és biztonságot, mert nem sodorja háborúba Magyarországot. Az ellenzék pedig próbálkozik ezt megcáfolni – többek között azzal, miként garantálhatná a biztonságot, ha még egy olyan drónt sem képes befogni, amelyik 40 percen át repült a magyar légtérben. Márki-Zay Pétertől pedig a Bloomberg idézi azt a mondatot, hogy közvéleménykutatásokat nem nagyon tudott eddig sem megnyerni, de választást már nemegyszer.

Ezzel a témával foglalkozik az AFP, francia, az Al Jazeera arab hírügynökség, a Balkan Insight, a Visegrad Insight – utóbbi például arra hívja fel a figyelmet, hogy Európának nagy szüksége lenne a magyar kereszténydemokratákra, akik szembeszállnak a Putyin bábja által megteremtett urambátyám kapitalizmussal.

A Foreign Policy magazin Orbánt, a szélkakast illetve a Janus-arcú politikust mutatja be, aki mindig a kedvező politikai széljárást lovagolta meg, s most, az orosz háború idején megint képes szembemenni saját magával, hogy megnyerje a választást.

szélkakas

Mivel a nyugati liberális demokráciák példátlan mértékű szabadságot, igazságot, tisztességet, virágzást, fejlődést és egymás iránti toleranciát teremtettek, ami maga után vonta – szinte természetszerűleg az illiberális társadalmi berendezkedést, amelynek egyik feltűnő figurája Orbán Viktor lett – vezeti fel a hosszabb Orbán-elemzést a Quillette portál podcastjában illetve lerövidített írásos változatában az a Joe Forgas, aki a 60-as években került ki Ausztráliába. S most azzal került a figyelem homlokterébe, az orosz invázió idején a magyar állami média teljesen átvette, visszahangozza az orosz háborús propagandát, és az oroszok által elkövetett erőszakért a NATO-t illetve az arrogáns Egyesült Államokat teszi felelőssé. A roppant sokrétű elemzésben például szerepel, hogy egyesek kvázi-fasiszta rendszernek hívják, míg Magyar Bálint csak posztkommunista maffiaállamnak. Megállapítja, hogy a választási törvény alig hagy bármi esélyt a versenyre, azonban ha mégis megnyerné az ellenzék, akkor is az Orbánék által bebetonozott illiberális intézményekkel kell majd harcot vívnia a túlélésért.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.03.17., hétfő 06:00
Riporter: Csernyánszky Judit