„Klubrádió
Reggeli gyors

Mikecz: Az internetadó elleni tüntetésekhez mérhető siker az ellenzék nagygyűlése

16/03/2022 13:00

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A civilek által kezdeményezett CEU-tüntetésekhez, és az internetadó elleni tüntetéshez hasonló mozgósító ereje lehetett az ellenzék március 15-i kormányváltó nagygyűlésének – véli Mikecz Dániel, a Republik Intézet vezető kutatója.

2022. március 16. Reggeli gyors - részlet 22.03.16. Mikecz Dániel
10:31
00:00

Várható volt, hogy a Békemeneten sokan leszenek, de összehasonlítani, akár azzal is, hogy a korábbi kormányközeli demonstrációkhoz képest mennyien lehettek, azért is agyon nehéz, mert más útvonalon vonultak a résztvevők – véli Mikecz Dániel. A Republikon Intézet vezető kutatója a Klubrádiónak azt mondta, az ellenzék kormányváltó naggyűlésén ennél valamivel kevesebben vettek részt (számokat becslési adatok hiányában nem mondott Mikecz), de hangsúlyozta, érzékelhetően többen jelentek meg, mint a korábbi ellenzéki megmozdulásokon. Annyiban mindenképp sikerként lehet elkönyvelni, hogy korábban ilyen mozgósító ereje a CEU melletti, és az internetadó elleni tüntetéseknek volt, amelyeket civilek szerveztek.

Megjegyezte, a fő üzenete az ellenzék nagygyűlésének az volt, hogy érzékeltessék a pártok, hogy van másik alternatíva a kormányzó párt, és Orbán Viktor miniszterelnök helyett. Hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy a pártok feloldódnának az Egységben Magyarországért lobogója alatt. A pártok ezt azzal is hangsúlyozták, hogy a szövetségben résztvevő hat párt minden vezető politikusa felszólalt a demonstráción Márki-Zay Péter minszterelnök-jelölt előtt. A Fidesz ezzel szemben néhány művészeti műsort leszámítva Orbán Viktor beszédére építette fel a Kossuth téri ünnepi rendezvényét.

 
MZP márc. 15
 
Márki-Zay Péter az ellenzék 2022. március 15-i nagygyűlésén a Műegyetem rakparton. Fotó: Klubrádió
Fotó: Pálinkás János
 

Hogy mennyire kormányzóképes az ellenzéki szövetség, azt nehezen tudja megítélni Mikecz. Ellenzéki oldalról ezt nehéz demonstrálni. Vannak azonban népszerű témák, mint a korrupcióellenes programok, amelyek képesek mozgósítani a szavazókat, de nehezebb szakpolitikai kérdéseket idő szűkében sem lehet fejtegetni, különösen olyan közönség előtt, amelyek más-más értékrendet tartanak fontosabbnak. Vannak, akik inkább tapasztaltabb vezetőt szeretnének hatalmon látni, mások inkább "új arcot" keresnek. Mikecz szerint mindkét igény kielégítésére képes lehet az ellenzéki szövetség. Tapasztalt politikusok is vannak köztük, mint Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa, és "új arc" szerepére Márki-Zay ideális jelölt, hiszen nemcsak az előválasztáson nyert, hanem Hódmezővásárhelyen több alkalommal is sikerült megnyernie a polgármesteri választást.

Azt is megjegyezte, hogy a Medián február végi felmérésének adatai alapján ugyan a kormánypártok erősödése érzékelhető, de mivel Oroszország támadásának kezdete Ukrajna ellen a felmérés közepére esett, még nem egyértelmű, milyen hatással lehetett ez a közvéleményre. Az, hogy a pártokhoz egyébként nem kötődő választók, hogyan ítélik meg a helyzetet, az április 3-án, a választások napján derül majd ki.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Mikecz Dániellel
2021.03.16., szerda 8:15
Riporter: Para-Kovács Imre