„Klubrádió
A lényeg

Orbán az orosz agressziót nem ítélte el, az ellenzéket veszélyesnek tartja, mint a járványt meg a háborút

15/03/2022 14:43

| Szerző: Klubrádió

Ünnepi beszédében Orbán Viktor többek közt arról beszélt, hogy aki a békét akarja, az a Fideszre szavaz. A miniszterelnök az orosz agressziót nem ítélte el, de a baloldalnak nevezett ellenzéket vádolta azzal, hogy holdkórosan beletámolyogna a háborúba.

Miután a Békemenetnek nevezett kormánypárti demonstráció résztvevői március 15-én délután megérkeztek a Fidesz nagygyűlésének helyszínére, a budapesti Kossuth térre, elkezdődött a kormánypárt ünnepnapi kampányműsora.  A verses, táncos bevezetőt követően lépett színpadra az esemény főszereplője, Orbán Viktor Fidesz-elnök, kormányfő, aki bő félórás beszéddel érvelt a kormány politikája mellett és az ellenzék ellen.

Orbán külön köszöntötte azokat, akik  "Kárpátalján vannak most velünk", utalva arra, hogy Ukrajnában háború dúl.  Majd a kormányoldalt, illetve közönséget dicsérve megjegyezte, "talán még sohasem néztünk ki olyan jól, mint éppen ma". 

Március 15. - Állami díszünnepség
 
 Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök beszédet mond a budapesti Kossuth téren, 2022. március 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Kiemelt helyet kapott beszédében az erő emlegetése, szerinte a sikeréhez nem elég az, hogy ez az ország a legszebb a földön, hogy szép a nyelve és leleményes és jószívű emberek a szülöttei, tekintélyt parancsoló erő nélkül ez szerinte kevés. „Az erős népeké a jólét, az önbizalom, a biztonság és a nyugodt élet, őket kedveli a szerencse és ők mindig a talpukra esnek.” Orbán szerint a Fidesz 12 éve épít erős országot, olyat, ami nem szakad ki a népek naprendszeréből, de mindig a saját tengelye körül forog."A szabadsághoz és békéhez ugyanarra van szükség: erőre." Szerinte ehhez a kormány belevaló külpolitikával, megújuló ütőképes hadsereg és világszínvonalú hadiipar fejlesztésével, valamint tiszteletet parancsoló egyetemekkel járul hozzá.

Orbán kampánybeszédében aztán többször szólt a háborúról, magyarázva a kormány aktuális viselkedését, és természetesen a ellenzéket is többször szóba hozta, kitérve arra is, hogy az ugyanaznap délután a Műegyetem rakparton zajló ellenzéki rendezvényen felszólal Donald Tusk lengyel politikus, az Európai Néppárt elnöke. "Végső kétségbeesésében az ellenzék idehozta Donald Tuskot, a lengyelt, akit otthon is szégyellnek." Tusk gúnyolása mellett, elővette a korábbi Fidesz-kampányokban már többször használt ellenségképeket, bírálta az Európai Unió, illetve annak végrehajtószerve, az Európai Bizottság színonímájaként emlegetett Brüsszelt, valamint a Magyarország ellenségeként beállított Soros Györgyöt is. Kitért a tavaly kijelölt újabb ellenségre, a "nyugati genderőrületetre" is, amit majd szerinte az erről szóló népszavazás fog megállítani az ország határainál.

Március 15. - Békemenet
 
 A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői megérkeznek a Kossuth térre, az állami díszünnepség helyszínére az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én. MTI/Balogh Zoltán
 
 

A Fidesz elnöke azt is mondta, szerinte itthon fellélegezhetnek az emberek, hogy ilyen háborús időkben, mint a jelenlegi, nem az ellenzék kezében van a kormányrúd, arról beszélt, a Fidesz vezette kormány tapasztalt, míg az ellenzék amatőr, amely nem tudná kezelni a mostani helyzet. 

Felsorolta mindazt, amelyet a Fidesz érdemeinek tulajdonít, és amelyet már szintén több más kampányban is felemlegetett: a családok támogatását, az egymillió új munkahelyet, a rezsicsökkentést, és hogy hazaküldték az IMF-et. "Nem téríthet le az utunkról sem a háború, sem a baloldal április 3-án" – tette hozzá a kormányfő.

A menekülteket segítő ezrekről is beszélt, arról, hogy ez a jószívű emberek országa. Különbséget tett a szomszédos, háború dúlta Ukrajnából menekülő nők és gyerekek, valamint az ezer kilométerekről érkező migránsok között, kijelentve, hogy előbbieket segíti Magyarország, utóbbiakból azonban továbbra sem kér. 

Ukrajna orosz inváziójával kapcsolatban azt mondta, Magyarország minden tőle elvárhatót megtett a béke érdekében. Ukrajna orosz invázióját azonban nem ítélte el, annyit mondott, hogy vannak országok, amelyek háborúval akarják elérni a céljaikat, miközben tudjuk, az a legjobb háború, amit sikerül elkerülni.  Azt viszont egyértelműen kimondta, hogy a baloldal szerinte háborúpárti, amely "holdkórosan beletámolyogna" az ukrajnai fegyveres konfliktusba.

Emellett Orbán az ellenzéket egy sorban említette a háború és a koronavírus-járvány jelentette veszélyekkel, valamint szónoklata végén csatában legyőzendő ellenségként is beszélt róla. 

Néhány részlet a Békemenetről

A Márki-Zay-féle MMM ifjúsági szervezete, a Minden Fiatal Magyarországa "szembesítette" a Békemenet résztvevőit Orbán Viktor korábbi nyilatkozataival, például azokkal a mondatokkal, amikor még ellenzékből az oroszok jelentette veszélyről beszélt. Fütty és hangos szó volt a válasz, ria-ria, Hungáriával próbálták elnyomni a korábbi Orbán-beszédet.

Ezt megelőzően a Békemenet a közvetlenül a Fideszhez köthető személyeken kívül megjelent Fásy Ádám, Győzike és Pataky Attila is, aki az esemény kedvéért orbános pulóverben jelent meg, rajta a felirat: "Leader of Europe", vagyis Európa vezetője. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dzsudzsák Balázst vitte a nagygyűlésre.

 
CÖF-ös busz Budapesten 2022. március 15-én. A 444 beszámolója szerint 196 békemenetes busz állt a Bajcsy‑Zsilinszky úton, ami vélhetően csak egy része a kormányrendezvényekre vidékről embereket szállító járműveknek.
 Fotó: Klubrádió/L.Cs.