„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay: Orbán önzése és hatalomvágya miatt kerültünk vissza a történelem rossz oldalára

15/03/2022 17:57

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint 33 évvel a rendszerváltás után már nem egy nép vagyunk a világ számára, hanem egyetlen arc, egy ember kisajátította az országot 12 éve, megmérgezte a nemzet szót. Ezúttal nem külső kényszer, nem bennünket leigázó nagyhatalom, hanem saját vezetőnk önzése és hatalomvágya miatt kerültünk vissza a történelem rossz oldalára – jelentette ki. Egyetlen jó választásunk van, a Kelettel szemben Európa – hangsúlyozta.

Márki-Zay Péter tartotta az ellenzéki március 15-i nagygyűlés záróbeszédét. Azt mondta, olyanra nem emlékszik, hogy bári megkérdőjelezte volna, hogy a márciusi ifjak voltak a hősök, ők álltak a történelem jó oldalán. Bár küzdelmük hősies harcban elbukott, mégis győzött, mert azóta generációk idézik fel a nép kitartását és szabadságvágyát. A magyar népre a világ szabadságszerető része csodálattal és együttérzéssel tekintett 1848-ban és 1956-ban is. A szimpátia és a szolidaritás határozta meg azt, amit rólunk gondoltak, jó volt magyarnak lenni.

De ma, 33 évvel a rendszerváltás vértelen forradalma után nem egy nép vagyunk a világ számára – folytatta. Ma egyetlen arc vagyunk, egy ember kisajátított minket. Ha a világban azt mondják, magyar, ez az arc jelenik meg a szemeik előtt már 12 éve. Ez az ember viszi vásárra a bőrünket, miközben népvezérként tetszeleg. Jogot formál arra, hogy ő mondja meg, ki része a nemzetnek és ki nem. (Itt felhangzott a tömegből az Orbán, takarodj!) Egy olyan ember miatt ítélik meg a magyarokat, aki aktuális politikai érdekei mentén rombolja porig nemzeti érdekeinket. „Elvette önérzetünket, de vissza fogjuk venni tőle!” Idehaza is rettenetes bűnt követett el, éket vert barátok, családtagok közé, megmérgezte szép szavunkat, a nemzetet. Arra kell szavazunk 20 nap múlva, hogy újra egy nemzet legyünk – hangsúlyozta az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje, aki végig Orbán Viktorra utalt, de nem mondta ki a miniszterelnök nevét.

Hozzátette: mert mi is a nemzet részei vagyunk, ezért elfogadhatatlan, hogy egyesek narancsságra és kék embereket lássanak bennünk, magyarokban. „Elfogadhatatlan, hogy egy ember akarja megmondani, milyenek vagyunk, kit és hogyan szeretünk, miről mit gondolunk. Elfogadhatatlan, hogy egy ember akarja megmondani egy fél országnak, hogy mit gondoljon, a másik feléről pedig helyette és nélküle akarja megmondani még azt is, hogy szerinte mit gondol. Elfogadhatatlan, hogy Magyarországon még a játékszabályokat is csak egy ember írja, mégis mindenki kénytelen játszani. Ezúttal nem külső kényszer, nem egy bennünket leigázó nagyhatalom, hanem saját vezetőnk önzése és hatalomvágya miatt kerültünk vissza a történelem rossz oldalára – jelentette ki.

Márki-Zay rátért április 3-ára: húsz nap múlva választások lesznek Magyarországon, a mindent kontrolláló hatalom igyekszik minél több embert elbizonytalanítani. A szavazólapokon a narancssárga számos különböző árnyalatát kínálják, de ezekkel szemben szerinte csak egy jó választás van, mégpedig a Kelet helyett Európa. A rabsággal, az önkénnyel szemben a szabadságot, a nélkülözéssel szemben az emelkedő Magyarországot kell választani – fűzte hozzá.

Saját szerepéről is szólt, amikor azt mondta: „egy fél ország gyűlöl, egy másik fél ország pedig tőlem vár reményt”. „Fél ország tőlem, egy nagycsaládos, keresztény édesapától félti a kis nyugdíját, az éhezéshez éppen elég munkabérét, a sárga csekken több napos késéssel befizetett gázszámláját, óvodás gyermekeinek Barbie-babáját és kisautóját, alig serdülő fiainak életét egy idegen ország idegen háborújában” – sorolta.

Folyamatosan érik gyűlölködő támadások olyan emberektől, akiket soha nem bántott és akiket soha nem is fog bántani. De találkozik olyanokkal is, akiket elbizonytalanított a propaganda, és akik felteszik a kérdést, hogy érdemes-e leváltani „az elmúlt ezer év legkorruptabb kormányát”, egy „minden háborúját elbukott zsarnokot” valaki olyanra, aki óvatlanul tesz félremagyarázható és adott esetben joggal kritizálható megjegyzéseket. Vajon érdemes-e leváltani egy gyáva néptribunt, aki naponta váltogatja véleményét valakire, aki akkor is vállalja a véleményét, ha az nem népszerű és adott esetben a szövetségesei se értenek vele egyet? – tette fel a kérdést.

„Hisznek abban, hogy mi éppen attól vagyunk erősek, hogy sokfélék vagyunk. Hogy sokkal több van bennünk, ami összeköt, mint ami elválaszt. Hogy amit négy év kemény munkájával, pártokkal és civilekkel, az előválasztáson résztvevő 850 ezer honfitársunkkal felépítettünk, az még azoknak is összehasonlíthatatlanul békésebb és biztosabb jövőt kínál, akik nem ránk szavaznak. Mi ugyanis hiszünk egy közös hazában, egy szerető és gondoskodó, igazságos és biztonságos Magyarországban” – jelentette ki. Hozzátette: „Hiszünk egy olyan országban, ahol a jog asztalánál mindenki egyenlően foglal helyet, és ahol a politikusmaffiával szemben is lehet igazuk a megalázottaknak és megszomorítottaknak”. 

Márki-Zay Péter előtt Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke, valamint ellenzéki pártok vezetői szólaltak fel. A nagygyűlés első szónoka pedig Iványi Gábor lelkész volt. A tömegben felbukkant olyan molinó, amelyen Orbán és Putyin közé egyenlőségjelet tettek, Orbánt Viktátor felirattal, Vlagymir Putyint pedig vért szimbolizáló vörös festékkel áthúzva ábrázolták. Lehetett látni magyar és ukrán zászlókat a pártlogók mellett, a tömeg pedig a Műegyetem rakparttól a Petőfi hídig ért.

(Kiemelt kép: Klubrádió/Pálinkás János)