„Klubrádió
A lényeg

Donald Tusk szerint nincs szükség az Orbán-félékre Európában

15/03/2022 17:05

| Szerző: Klubrádió

"Ne higgyék el, hogy a Putyin előtti kapituláció a biztonság kulcsa. Csak akkor tudunk ellenállni a putyini agressziónak, ha egész Európában el tudjuk távolítani a hatalomból azokat a politikusokat, akik ezt állítják" – mondta Donald Tusk lengyel politikus, az Európai Néppárt elnöke az ellenzéki szövetség Műegyetem előtt tartott demonstrációján. Beszélt arról is, hogy Bem tábornok ma az ellenzékkel lenne, és nem "a másik rendezvényen".

Donald Tusk lengyel politikus, az Európai Néppárt elnöke szerint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc lengyel hőse, Bem József tábornok, ha ma élne, itt lenne az ellenzékkel, és nem „a másik helyszínen” (utalt a Békemenetnek nevezett kormánypárti rendezvényre).

A mérsékelt jobboldali vezető, aki szinkrontolmáccsal beszélt, azt emelte ki a magyar ellenzék március 15-i demonstrációján Budapesten, a Műegyetem rakparton: Orbán és csapata megdolgozott azért, hogy a leginkább Putyin-párti politikusnak tekintsék Európában. De hozzátette: nincs szükség Putyin-párti politikusokra az unióban.

Március 15. – Ellenzéki nagygyűlés a fővárosi Műegyetem
 
 Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke és Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt
 
 

Tusk – egyértelműen Orbán Viktorra is célozva –azt mondta, vannak politikusok, akik a putyini vízió szerint képzelik el az államot, autoriter, korrupt, cenzúrázó, az erő kultuszát éltető országokat akarnak. A legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnöki posztját is betöltő Tusk többször párhuzamot vont a putyini orosz rezsimmel szemben vívott ukrán honvédő háború és az európai politikai erők között zajló harc között. Utalt rá, a mostani háború tétje nem csak Ukrajna szabadsága, hanem Európa sorsának további alakulása, az autoriter és demokratikus erők közti küzdelem végkimenetele is. Ebből a szempontból pedig az április 3-i magyar országgyűlési választásnak is különös jelentősége van.

"Ne higgyék el, hogy a Putyin előtti kapituláció a biztonság kulcsa. Csak akkor tudunk ellenállni a putyini agressziónak, ha egész Európában el tudjuk távolítani a hatalomból azokat a politikusokat, akik ezt állítják" – hangsúlyozta Tusk, vélhetően szintén Orbánra utalva, akinek a háború kitörése óta a „stratégiai nyugalom” az új szlogenje, és több kérdésben továbbra sem hajlandó határozottan kiállni az orosz rezsim ellen.

Az Európai Néppárt vezetője szerint az ukránoknak most a demokrácia védelmében fegyverrel a kezükben kell harcolniuk, „a mi harcunkhoz pedig fegyver helyett szavazólap kell”. Éljen Magyarország, élen a független Ukrajna, és éljen az egységes Európa! – mondta végül, szavazásra is buzdítva.

A Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség A hatalom a népé címmel tartott március 15-i „kormányváltó nagygyűlésén” Tusk előtt beszédet mondott Iványi Gábor lelkész; Donáth Anna, a Momentum elnöke; Karácsony Gergely, főpolgármester; Jakab Péter, a Jobbik elnöke; Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke; Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és Dobrev Klára, EP képviselő.Tusk után Márki-Zay Péter, az ellenzéki szövetség miniszterelnök-jelöltje szólalt fel.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)