„Klubrádió
Reggeli gyors

Elérik-e Orbánék, hogy a lengyelek is megutálják a magyarokat?

16/03/2022 11:01

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A Visegrádi 4-ekből csak a lengyel és a cseh kormányfő, illetve Orbán Viktor szlovén barátja, Janez Jansa kormányfő is Kijevbe utazott, hogy az ukránokat segítsék. Gordon István, a varsói magyar kulturális intézet volt igazgatója. Magyarország és Lengyelország most külön úton jár, és óriási abban is a különbség, ahogy a lengyel kormány hozzááll a menekültekhez .

2022. március 16. Reggeli gyors - részlet 22.03.16. Gordon István
13:26
00:00

Brüsszel ellen tavaly még vállt vállnak vetve álltak egymással a magyarok és a lengyelek, de az orosz kérdés kapcsán egyszeriben megváltozott a helyzet. Gordon István Lengyelország szakértő a Reggeli gyorsban azt mondta, ő az "élemedett kora ellenére" nem tudja megérteni, Kaczynski és Orbán Viktor eddig hogyan tudtak együttműködni, hiszen a lengyelek szinte genetikailag vannak kódolva, hogy nem kedvelik az oroszt, mondta. Egy történetet is elmesélt, ami szerinte megvilágítja a történetet. A lengyelek és a magyar nép barátsága ugye rendszerfüggetlen, a lengyelek elsöprő többsége kedveli a magyarokat és viszont, "ez a barátság évszázados történet", de 2015 februárjában valami megváltozott: Orbán Viktor Varsóba készült, és mindenképpen szeretett volna Jaroslaw Kaczynskival is találkozni, aki viszont nem fogadta őt. Ezt megelőzte, hogy Orbán barátilag találkozott Putyin orosz elnökkel.

Gordon szerint Orbán többször is próbálkozott, hogy a lengyel elnök fogadja, de sem a nagykövetség, sem a külügy próbálkozásai nem vezettek eredményre. "Aztán a mosolyszünet visszaállt az eredeti státuszba" - mondta.

Ukrajnai háború - Lengyelország
 
Ukrajnai háború - Lengyelország
 
Varsó, 2022. március 12. Az Ukrajnát ért orosz támadás ellen tiltakoznak tüntetők Varsóban 2022. március 12-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/PAP/Mateusz Marek
Fotó: Mateusz Marek
 

 

Az orosz-ukrán-háború azonban ismét azt eredményezte, hogy a lengyel vezetés egy pillanat alatt elfordult Magyarországtól, Orbán Viktortól, így az sem véletlen, hogy "kedden Kijevbe utazott a baráti társaság, de Orbán nem tartott velük, hiszen komoly nézetkülönbségek vannak közöttük" - mondta Gordon István. A Magyar Nemzet erről a kijevi útról azt írta, hogy a magyar kormányfő azért nem utazott velük, mert Magyarország nem szállít fegyvereket, de erről meg Gordon azt mondta, hogy nem biztos benne, hogy a Magyar Nemzet igazat írt. Ugyanis "feltűnő volt", hogy az idei március 15-i Békemenetre nem jöttek Budapestre azok a lengyel csoportok, a Gazeta Polska Klub tagjai, akik 9 éve rendszeresen jártak ide a békemenetre. A lengyelek azt mondták, hogy most azt az összeget, amiből ide utaztak volna, inkább az ukrán háborús károk mérséklésére fordították. Gordon nem tudja, hogy esetleg nem Kaczynski részéről volt-e ez egy figyelmeztetés, hogy eddig és ne tovább. "A megbonthatatlan barátságban ezek hiánya valamit jelent"

Viszont eljött Donald Tusk, az EU és Lengyelország egyik vezető politikusa, akivel Gordon szerint jót húzott az ellenzék, hiszen egy olyan ember erősítette őket, "akinek a szava számít Európában". Gordon azt mondta, reméli, ez a jelenlét is hozzájárul ahhoz, hogy az ellenzékről egy hónap múlva ne ellenzékként beszéljünk. Megemlítette, hogy Tusk felszólalt és azt mondta, a 48-as szabadságharccal kapcsolatban, hogy ha Bem apó még élne, biztosan nem Orbán "előadását" hallgatná a Parlament előtt.

Ukrajnai háború - Lengyelország
 
Ukrajnai háború - Lengyelország
 
Plock, 2022. március 15. Ukrajnából elmenekült emberek számára létesített befogadóközpont egy sportcsarnokban a lengyelországi Plockban 2022. március 15-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/PAP/Szymon Labinski
Fotó: Szymon Labinski
 

 

Az ukrán háború Lengyelországot az első perctől kezdve az ukránok mellé állította. Eddig 1,8 millió menekültet fogadtak be, és Gordon arra is felhívta a figyelmet, hogy a lengyel állam ezért fejenként és naponta 40 zlotyt (2400 forint) ad azoknak, akik menekülteket fogadnak be a lakásukba. Arról is beszélt, hogy Salvinit egy lengyel városban a polgármester megszégyenítette, amikor egy putyinos pólót adott neki ajándékba. "Ezek azok a momentumok mutatják, hogy Magyarország és Lengyelország jelen pillanatban nem azonos úton jár."

Lengyelországban egy év múlva lesz választás, és Gordon szerint a lengyel ellenzék egyszerre jobb és rosszabb helyzetben van, mint a magyar. Ha most lennének a választások, az ellenzék 60 százalékot kapna, míg a jelenlegi kormánypártok 30 százalékot sem, ugyanakkor a lengyel ellenzék pártjai nem fognak össze. Jelenleg 6-7 párt versenyez egymással, és egy ilyen helyzetben csak azt tudnák elérni, hogy egy párt se tudjon többséget és ezzel kormányt létrehozni.