„Klubrádió
Reggeli gyors

Time: Orbán úgy érzi, elég ügyes ő ahhoz, hogy elnavigáljon Putyinnal

24/03/2022 08:48

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Time szerint Orbán valószínűleg megnyeri az április 3-i országgyűlési választást is, mivel a vidéken élők számára valószínű, nem igazán számít a Fidesz és a Kreml közeli kapcsolata, viszont tartanak attól, meginog a régió biztonsága. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2022. március 24. Reggeli gyors - részlet 22.03.24. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:44
00:00

A Time magazinnak a magyarországi választásokról szóló írása Gulyás József nyugdíjas magyar bányásszal nyit, aki a Hősök terén ott tapsolt 1989-ben Orbán Viktornak, és azóta is kitart mellette. Az amerikai lapnak nyilatkozó, most 76 éves férfi elfogadhatatlannak tartja a kommunisták üres ígérgetései, mint mondta, 30 évvel ezelőtt azt hittük, a Nyugat maga az isten. Most pedig azt látjuk, hogy hazudik, nemcsak nekünk, de még a saját állampolgárainak is.  Gulyás József ezt az ukrajnai háború kapcsán gondolja, amely körül szerinte dezinformációs és propagandaháború alakult ki.

Majd áttér a fő mondandóra az írás: az Európai Unió igencsak egységbe kovácsolódott, amiből azonban egy ország kimaradt, ez pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnöké, hisz jelezte, nem fogja megszavazni az orosz olaj- és gázexport leállítását. S minden jel szerint a Paks 2 beruházást sem – az Ukrajna ellen indított putyini gyilkos háború ellenére sem. Orbán úgy érzi, elég ügyes ő ahhoz, hogy elnavigáljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való kapcsolatában, azt ilyen körülmények ellenére is menedzselni tudja. Hisz már korábban kinyilvánította, hogy Európa biztonságpolitikáját nem lehet Oroszország nélkül sikerre vinni – írja a Time magazin. A lap szerint Orbán valószínűleg megnyeri az egymást követő negyedik terminusát is az április 3-i országgyűlési választásokon, mivel vidéken élők számára valószínű, nem igazán számít a Fidesz és a Kreml közeli kapcsolata, viszont tartanak attól, meginog a régió biztonsága. Márpedig Orbán szerintük a biztonság garanciája – összegzi tudósítói tapasztalatait a cikk szerzője, Amanda Coakley.

Újabb, Volodomir Zelenszkij ukrán elnök elleni merényletet hárítottak el az ukrán hatóságok még március 22-én, keddre virradó éjjel– írja a brit Daily Mail, A német Bildre hivatkozó lap szerint az orosz titkosszolgálat 25 fős fegyveres osztagot küldött Zelenszkij ellen, a gyilkolásra kiképzett csapatot, amely vélhetően nyugati irányból érkezett Ukrajnába, és épp Kijevbe tartott, a szlovák és magyar határhoz is közeli Ungvárnál tartóztatta fel a rendőrség. A vezetője egy orosz titkosügynök volt. A cikkben az is olvasható, hogy az ukrán hatóságok már több mint egy tucatnyi ilyen kísérletet vertek vissza a háború február 24-i kezdete óta. Zelenszkij kiiktatására indultak már korábban is akciók, a zsoldosokat foglalkoztató orosz Wagner csoport és csecsen különleges egységek tagjai próbálkoztak a megölésével.

A legutóbbi kísérlet résztvevői, az orosz agresszió elleni védekezést vezető Zelenszkij meggyilkolása mellett, azt is feladatul kapták, hogy szabotázsakciók sorát kövessék el a kijevi kormánynegyedben, valamint Ukrajna egyéb területein. A cikk szerint feltehetően az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálaton, az FSZB-n belüli háborúellenes csoport buktatta le az ukránoknak átadott információkkal a merényletre induló, jól képzett egységet, amely a végrehajtáshoz már csak a Kreml végső, zöld jelzésére várt. 


Az Európai Unió versenyjogi hivatala jóváhagyta, hogy Magyarország 209 millió eurós (78 milliárd forint) állami támogatást nyújtson a dél-koreai SK Innovation 30 GWh kapacitású akkumulátor gyárának felépítéséhez.
Az SKI Innovations 2021 januárjában jelentette be, hogy két komáromi üzemük után a Budapesttől 50 kilométerre lévő Iváncsán is felépítenek egy akkumulátor gyárat. A beruházás 2,3 milliárd dollárból (778 milliárd Ft) valósul meg, ezzel a legnagyobb zöldmezős beruházás lesz Magyarország történetében. Az új üzem 2500 alkalmazottnak ad majd munkát, gyártókapacitása évi 30 GWh lesz, amely összemérhető a Tesla nevedai akkumulátorgyárának kapacitásával – írja a Reutersre hivatkozva a Portfolio, valamint beszámol róla a The Korea Herald is.

Profitálni fog Orbán Viktor abból a választásokon, hogy rövid pórázon tartotta a médiát – írja a Financial Times alapos elemzésében. A legfrissebb közvéleménykutatások némi előnyt is mutatnak neki. Mindenesetre a brit üzleti lap elment Hatvanba, ahol a közösségi finanszírozású online médiaként működő Partizán  halványpiros, 18 kerekes országjáró műsorközvetítő kamionjáról megkezdte vidéki közvetítését a város főterén. Mivel az emberek nem nagyon találkoznak az Orbánnal szembeni állásponttal azon a környéken sem, nem lepte el tömeg a teret. Aki nyilatkozott, az is arról beszélt, nemigazán követi a híreket. A szülei annál inkább. Kifogásolta viszont, hogy a hírek nem arról szólnak, hogyan lopják a pénzt, hanem arról, hogy Orbán Putyin legjobb barátja. A Partizán alapítója, Gulyás Márton pedig arról beszélt, hogy a közmédiát gyakorlatilag kiherélték, a kereskedelmi tévék pedig nem tudnak igazán jó politikai tartalmakat előállítani. A Partizán sikere viszont azt bizonyította be, hogy a politika iránt érdeklődő nézőket magukra hagyták. A mintegy 700 ezer Euróból (260 millióból) működő tv naponta negyedmillió nézőt ér el, s tulajdonképpen a nézők tartják el. A támogatás másik fele – többek között - a washingtoni National Endowment for Democracy szervezettől érkezik, például most a kamion is. Gulyás elmondta, néhány komoly magyar adományozójuk is van, de ők névtelenséget kértek.

A magyar média helyzetet elemezve a Klubrádió sorsa is kiemelt helyet kapott az írásban, mint amelyiket megfosztották frekvenciájától, s most az online térben működik. Polyák Gábor médiaszakértő azt mondta, hogy az ellenzéki miniszterelnökjelölt Márki-Zay Péter mellett dolgozva az ellenzék új média törvényét már tervezik, miközben a kétharmados törvények nem kis fejtörést okoznak. Viszont abban biztos, ha legalább a reklám- és hirdetési piac felszabadul az orbáni béklyó alól, akkor a sajtószabadság is nagyobb lesz. Ha a politikusok kivonulnak a médiából, és a hirdetők irányítják helyettük a médiapiacot, utóbbi képes lesz az öntisztulásra – véli Polyák Gábor.

 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.03.24., csütörtök 06:00
Riporter: Csernyánszky Judit