„Klubrádió
Reggeli gyors

"A 2022-es választás lehet a harmadik csoda"

31/01/2022 08:03

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Márki-Zay Péter populista diktátornak nevezte Orbánt, aki mindig megtalálja annak módját, miként tegye még gazdagabbá magát, a családját és a barátait. Csernyánszky Judit lapszemléje.

2022. január 31. Reggeli gyors - részlet / Külföldi lapszemle, Csernyánszky Judit - 2022.01.31.
05:34
00:00
Európai védelmi politikai csúcsot tartottak a hétvégén Madridban a jobboldali és szélsőjobboldali pártok, s a Süddeutsche Zeitung szerint az elhangzottak azt bizonyították, véleményük korántsem egységes arról, hogyan kellene, de leginkább abban, hogy kitől kellene egyáltalán megvédeni Európát. A találkozó legillusztrisabb politikai posztot betöltő vendége Orbán Viktor és a lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki voltak, de jelen volt természetesen Marine Le Pen is. Brüsszel-ellenességükben viszont volt egység és egyetértés, hogy az Európai unió bürokratikus gépezet, ami nem veszi tekintetbe az egyes országok nemzeti érdekeit és saját ideológiáját akarja rákényszeríteni mindenkire. A végül megszületett közleményük szerint elítélik Oroszország katonai akcióját Ukrajna keleti határa mentén, amely a háború szélére sodorja Európát. A közleményben azonban Putyin nevét nem írták le. Morawiecki ellenben élesen bírálta a berlini vezetést, hogy miért nem hagy fel az Északi Áramlat 2-vel (amit még nem helyeztek üzembe), hisz az tovább növeli Európa Oroszországtól való energiafüggőségét, és Orbán Viktort pedig arra bíztatta az El Mundo spanyol újságnak adott interjújában, rendezze Ukrajnával a konfliktusát. És említést tett arról is, hogy Orbánt már csak pár óra választja el attól, hogy találkozzon Putyinnal. A lengyel kormányfő nem titkolta, ezekben a kérdésekben nézeteltérés van köztük. Azonban nem valószínűsíthető, hogy Orbán ennek a csúcstalálkozónak elviszi az üzenetét, s erre utaló egyik jel, hogy nem állt ki a sajtótájékoztatót tartani. Úgy tudni, hogy a közös – az Oroszországot, gyakorlatilag a Putyint elítélő – nyilatkozatot egyedül Marine Le Pen nem írta alá. A spanyol házigazdák egyedül maradtak az eseményt záró minősítésükkel, miszerint mindent felülmúló siker lett volna a kétnapos csúcs.

Később francia sajtóhírek szerint Le Pen nem volt hajlandó aláírni az oroszokkal szemben kritikus változatot, ezért törölték a kérdéses bekezdést. Ez abból derült ki, hogy Le Pen nyilvánosságra hozta a teljes szöveget, amiben már szó sincs Oroszországról.

Ugyan szűkszavúan, de minden számottevő orosz sajtóorgánum (TASZSZ, Gazeta, Pravda) beszámol Orbán február 1-én Putyin elnökkel esedékes találkozójának céljáról: 1 milliárd köbméterrel emelni szeretné a hazánkba irányuló orosz gázszállítások nagyságát. Szijjártót is idézik, aki nyomatékosította, hogy Magyarország e tekintetben mindig megbízható partnere volt Oroszországnak.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség pedig arról ír, a Kreml arra számít, nagyon eredményes, termékeny lesz Putyin tárgyalása Orbán Viktorral. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője bejelentette, reményeik szerint közös sajtótájékoztatót is fognak tartani a megbeszélést követően.

A Pravda Orbán pénteki rádiós interjúját is ismerteti, miszerint a + 1 milliárd köbméter gázvásárlást szeretne nyélbeütni Oroszországgal, s a címben azt ugratja ki a Pravda, hogy azt Ukrajnának akarja eladni. Szijjártót idézi az ATV-nek adott interjúja alapján: a nemrég 15 évre Oroszországgal megkötött hosszútávú gázszerződésnek köszönhetően sokkal kedvezményesebb áron jut hazánk az orosz gázhoz, mint annak idején, amit a 90-es évek végén kötött a kormány.

Csodára van szüksége az ellenzéknek, hogy legyőzze Orbánt, de csoda volt az is, ahogy megnyerte Hódmezővásárhelyt és ahogy ő került ki győztesen az ellenzéki előválasztásból is – nyilatkozta a brit The Telegraphnak Márki-Zay Péter. Aki szerint a 2022-es választás lehet a harmadik, illetve a negyedik csoda. Populista diktátornak nevezte Orbánt, aki mindig megtalálja annak módját, miként tegye még gazdagabbá magát, a családját és a barátait – ez hangzott el Márki-Zay Chatham Hosue-ban tartott előadásán is. S nem titkolta azt sem, hogy nem kis fejfájást okozott az ellenzék egybentartása.

A Tucker Carlson által készített és a Fox Newson levetített, Orbánt méltató dokumentumfilmről Panyi Szabolcs a Rolling Stone magazinnak nyilatkozott: miért nélkülöz minden alapot a Soros-elleni támadásra épített propaganda. Az elején a szerző rögtön meg is jegyzi, hogy nemcsak Orbán számára mumus Soros György, de az amerikai konzervatívok állandó céltáblája is. Trump elnöksége alatt pedig megsokszorozódtak a róla szóló konspirációs elméletek. Panyi szerint – legalábbis belső köreiből úgy értesült – Orbán meg van győződve arról, hogy a CIA meg akarja puccsolni. S az évek óta tartó Soros-ellenes kampány dacára a magyar kormányfő mégsem gondolja azt, hogy mindezek mögött a Soros állna. A Tucker Carlson- jelenség nem is igazán a magyar közönségnek szól, sokkal inkább az amerikai republikánusoknak, hogy az általa épített Orbán portréban ne tűnjön fel nekik a magyar politikus orosz- és Kína-barát politikája, amivel esetleg betámadhatnák. És fontos megemlíteni – mondja Panyi Szabolcs, hogy Tucker Carlson apjának egyik vállalkozása a magyar kormány által megfizetett lobbicég, amelynek feladata Amerikában Orbán jóhírét kelteni. Panyi nem zárja ki, hogy Trump eljön Magyarországra kampányolni Orbán mellett.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.01.31., hétfő 06:00
Riporter: Csernyánszky Judit