„Klubrádió
A lényeg

Egy titokzatos magyar bank adott hitelt Le Pennek a kampányához

2/02/2022 13:09

| Szerző: Klubrádió

A francia lapok szerint Marine Le Pen hiába kilincselte végig fél Európát az elnökválasztási kampányához hitelért, nem jutott eredményre, de egy meg nem nevezett magyar banktól több mint 10 millió euróhoz jutott. A Hvg.hu a francia RTL-re hivatkozva azt írja, hogy a Nemzeti Tömörülés 10,6 millió eurót kapott (3,7 milliárd forint), így már nem kell kis költségvetésű kampányt folytatnia.

Orbán Viktor Madridban
 
Orbán Viktor Madridban
 
Madrid, 2022. január 29. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje tárgyalásuk előtt az európai konzervatív pártvezetők találkozóján Madridban 2022. január 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Franciaországban - akárcsak Magyarországon - szintén áprilisban tartják a választásokat, az első fordulót egy héttel a magyar után, a második fordulóra április 24-én kerül sor.

A szélsőjobboldali párt elismerte, hogy kapott hitelt, azt viszont nem árulta el, tényleg Magyarországról származik-e a pénz. Marine Le Pen tavaly októberben vendégeskedett Budapesten, Orbán Viktor meghívására, de a lapnak nyilatkozó névtelen forrás azt mondta, valóban volt közvetítő, de nem politikus.

Az első fordulóban induló jelöltek legfeljebb 16,851 millió, a második fordulóba jutó két jelölt legfeljebb 22,509 millió eurót fordíthat a kampányára, írja a Telex.