„Klubrádió
A lényeg

Újabb korrupciós kockázatot észlelt az EB Magyarországon

19/05/2022 13:22

| Szerző: Klubrádió

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben az uniós csalásellenes szabályok alkalmazásának elmulasztása miatt.

Úgy tűnik, hogy a magyar pozíciók tovább romlanak – írja a hvg.hu.  A brüsszeli testület ugyanis újabb kockázatot azonosított a magyar rendszerben, ami miatt kötelezettségszegési eljárást indítottak.

A Bizottság úgy határozott, hogy felszólító levelet küld - Észtország, Málta és Hollandia mellett - Magyarországnak, mert nem ültette át megfelelően az Unió pénzügyi érdekeit érintő csalás ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló uniós szabályokat ((EU) 2017/1371 irányelv). E szabályok, melyek a Bizottság átfogó csalás elleni stratégiájának részét képezik, védik az uniós költségvetést azáltal, hogy harmonizálják a csalással és az EU pénzügyi érdekeit sértő egyéb bűncselekményekkel kapcsolatos fogalommeghatározásokat, szankciókat, joghatósági szabályokat és elévülési időket. A feltárt problémák főként az irányelv azon rendelkezéseihez kapcsolódnak, amelyek meghatározzák a bűncselekmények (csalás, korrupció és hűtlen kezelés) fogalmát, valamint a szankciókat és az elévülési időt.

Magyarországnak most két hónap áll rendelkezésre a válaszadásra. Ha nem sikerül eloszlatni a brüsszeli aggodalmakat, akkor az eljárás a következő szakaszba lépve folytatódik.

Az előbbin túl négy további ügyben is eljárás indult, illetve a már megindított eljárás tovább folytatódott.