„Köszönjük,
Esti gyors

Minden gyanún és korrupciós látszaton felül – Hardy Mihály jegyzete

16/06/2022 18:04

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Az angliai kiruccanás mintegy három óra repülési idő oda és három óra vissza. Azaz a teljes út úgy 15 millió forintba kerül. Tíz emberre számolva ez azt jelenti, hogy a magyar kormányfő minimum 1,5 millió forintos ajándékot fogadott el az ország második leggazdagabb emberétől.

2022. június 16. Esti gyors-részlet (2022.06.16. Hardy Mihály jegyzete)
03:25
00:00
Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában az angol-magyar focimeccsen? No, nem a parádés 4-0-ás győzelemre gondolok ezúttal, hanem a magyar kormányfő különgéppel megtett útjára a meccsre. Mert Orbán Viktor ezúttal is az ország második leggazdagabb emberének, Csányi Sándornak volt a vendége, aki az OTP-csoporthoz tartozó Air Invest Kft. magángépével, egy méregdrága, francia Dassault Falcon 900-as típusú, sugárhajtású luxusgéppel utazott a focimeccsre. Úgyis mint az MLSZ elnöke. És ha már Angliába repült, magával vitte a magyar kormányfőt is, nyilván ingyen.

Az ominózus repülőgép
 
Az ominózus repülőgép
Fotó: TOMAS CIBULKA
 

Lefogadom, hogy a legtöbben már meg sem vonják a vállukat, hogy ugyan mi a baj ezzel? Megpróbálom egy kis matematikát belecsempészve elmagyarázni. A magyar kormányfőnek – elvben – minden gyanún és korrupciós látszaton felül kellene állnia. A veterán Klubrádió-hallgatók egy ilyen mondat hallatán már hangosan kuncognak. Igazuk van. Sebaj, vegyük tovább. Az OTP-csoport Dassault Falcon 900-as típusú luxusgépének a repülése tokkal-vonóval, kerozinnal, pilótával, személyzettel, hangárral és karbantartással együtt nagyjából 2,5 millió forintba kerül. Óránként. Az angliai kiruccanás mintegy három óra repülési idő oda és három óra vissza. Azaz a teljes út úgy 15 millió forintba kerül. Tíz emberre számolva ez azt jelenti, hogy a magyar kormányfő minimum 1,5 millió forintos ajándékot fogadott el az ország második leggazdagabb emberétől. A héten megállapított fizetéséből havonta úgy nagyjából két ilyen utazásra futná, de az ilyen ajándékokban ő már 2018-ban sem látott semmi kivetnivalót.

„Harminc év óta mindig is így mentem, a jövő héten is így fogok menni és az azutáni hetekben is így fogok menni. Eddig is ott voltam, ezután is ott leszek és hiába támadnak emiatt akár minden héten, a következő alkalommal is…akkor el fogok menni!”

Csak csendben jegyzem meg, hogy a sokat átkozott multicégeknél, úgy nagyjából öt-tízezer forint lehet az az értékhatár, ameddig személyes ajándékot bárki elfogadhat, nemhogy másfél millió forintost. A NAV álláspontját ebben az ügyben még nem ismerem, de azt igen, hogy ilyen szintű korrupcióba a Lajta másik, nyugati oldalán a politikusok csúnyán bele szoktak bukni. A teljesség igénye nélkül: 2012-ben ezért mondott le Christian Wulff német szövetségi kancellár; 2021-ben Kjell Ingolf Ropstad norvég családügyi miniszternek azért kellett mennie, mert szolgálati lakást béreltek neki, de közben a szüleinél lakott Oslóban. 1990-ben Lothar Späth baden-württembergi tartományi miniszterelnöknek egy égei-tengeri családi nyaralás elfogadása miatt kellett távoznia.

Amiről a magyar kormányfő esetében beszélek, az olyan mértékű korrupció, ami nem csak hogy a Holdról, hanem még Brüsszelből is nagyon jól kivehetően látszik.

Hardy Mihály jegyzete a 2022. június 16-i Esti gyorsban hangzott el.