„Klubrádió
Reggeli gyors

Hegedűs Dániel: Ezt zsarolásnak tartják Orbán régi szövetségesei is

1/06/2022 12:14

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Orbán világraszóló győzelmet aratott, felvizezte az olajembargót – a nemzetközi médiából ilyen hírek érkeznek azzal kapcsolatban, hogy bár Európa befejezte az oroszokkal, de Magyarország továbbra is vehet olajat onnan. Milyen csapást jelent ez a szankció az orosz állam költségvetésére? El tudják adni az oroszok máshova a megmaradt olajat? És egyáltalán, nyertese-e Orbán ennek a megállapodásnak? Hegedűs Dániel külpolitikai elemző a Reggeli gyorsban beszélt az éjszaka bejelentett 6. szankcióról.

2022. június 01. Reggeli gyors-részlet / Hegedűs Dániel-interjú - 2022.06.01.
09:00
00:00

Ki győzött, győzött-e bárki az Oroszország elleni olajembargóról folytatott vitában, ami az Európai Bizottság, a szankciópárti államok és a velük szemben álló Orbán Viktor között zajlott? A kérdésre Hegedús Dániel külpolitikai elemző azt mondta, inkább arról van szó, hogy olyan kompromisszum született, amiben a magyar miniszterelnök elérte azt a minimumot, amit amúgy mindenféleképpen ki tudott volna zsarolni, az EU pedig, ha egy hónap késéssel is, de az arcát megőrizve el tudta fogadtatni a 6. szankciós csomagot. Ez a szankció ha nem is 100 százalékig jelenti az orosz olajról való leválást, de az unióba érkező orosz olajimport kétharmadát, háromnegyedét érinti hat hónapon belül – mondta Hegedűs, aki szerint ez jelentős gazdasági kárt okoz az orosz költségvetésnek.

A május 30-án, hétfőn kezdődött kétnapos EU-csúcs első napjának éjjelén megszületett megállapodás szerint  Magyarország például tovább veheti az orosz olajat.

Ukrajnai háború
 
 Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében tanácskozik Alekszandr Brecsalovval, az oroszországi Udmurtföld vezezőjével a Moszkva melletti rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2022. május 31-én. Az előző napon az EU-tagállamok megállapodtak az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról, ezzel gyakorolva nyomást Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében. A tilalom egyelőre nem terjed ki a csővezetéken szállított nyersolajra. MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel
 
 

Hegedűs megjegyezte, Orbán két kártyát tartott a kezében, illetve két célja volt: hogy ne legyen nyersanyagembargó Oroszországgal szemben, illetve nagyon szeretett volna minél hamarabb hozzájutni az uniós helyreállításai alapból várt pénzhez, aminek folyósítását azonban az EU Magyarország esetében felfüggesztette.

Hogy mennyire tekinthető zsarolásnak Orbán fellépése, arról Hegedűs meggyőződése, hogy teljesen, hiszen "a jelen ukrajnai helyzetben Magyarország egy hónapon keresztül blokkolta a legfontosabb gazdasági eszközt, amivel az EU a leginkább meg tudja akadályozni az orosz hadviselést Ukrajnában". Hiszen az energiahordozók vásárlásával az EU naponta egymilliárd eurót utal át az orosz állam számára, amit az háborúskodásra fordít. Hegedűs szerint a magyar kormány önös érdekből blokkolta az embargót, ami zsarolás, és szerinte így tekintik Orbán korábbi legközelebbi európai szövetségesei Varsóban, vagy a Balti államokban is.

A magyar kormánynak sikerült elérnie, hogy a Barátság kőolajvezeték déli részére érkező nyersolajra ne vonatkozzon a szankció, ez három országot érint, Szlovákiát, Csehországot és Magyarországot, eközben pedig "mindenki más számára tiltott árucikk lesz". Lengyelországba és a Németországba érkező olajról az év végéig teljesen lemondanak. 

Jelenleg vita van arról hogy, az oroszok ázsiai üzleti partnerei pótolni tudják-e az európai piaccal kiesett űrt: Hegedűs felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb olajimportőrök, mint Kína, Törökország és India jelentős mértékben növelték a kőolajimportjukat, de szerinte nem biztos, hogy képesek lesznek az összes így megmaradt olajat felvásárolni, ezért szerinte jelentős kiesés lesz az orosz energiaexportból származó bevételekben. Az európai kereslet megcsappanása már így is "35 dollárral taszította az orosz olaj árát, ami éppen ezért vonzó a globális vásárlóknak". 

Persze az olajembargónak nem azonnali hatása lesz, így katonai szempontból inkább közép és hosszú távon alakíthatja át az oroszok számításait: "reális, hogy ez komoly faktor", hiszen az orosz költségvetési bevételek 25 százaléka energiahordozók eladásából jön, és ha az év végére Európa a nyersolajexport 90 százalékát kivezeti, "az nagyon jelentős bevételkiesést fog okozni Oroszországnak, még úgy is, hogy ennek az olajnak egy részére lesz vevő a világban" – mondta Hegedűs Dániel.