„Klubrádió
Reggeli gyors

Amerikában a barátok gazdagodására és a hatalom megtartásához használják Orbán módszereit

25/05/2022 08:44

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A nemzetközi média egyik fő híre, hogy Orbán Viktor vétó kilátásba helyezésével blokkolja a megoldást az olajembargóval kapcsolatban, továbbá háborús veszélyhelyzetet hirdetett ki, Brüsszelbe küldött levélben közölte, hogy a jövő hétfőn és kedden tartandó EU-csúcsot nem tartja alkalmasnak a szankciós vita eldöntésére. Ursula von der Leyen a napokban újra beszélni akar a magyar kormányfővel. Orbán amerikai konzervatív csodálói számára a politikai büntetéskiszabás a szokványos ügymenet részévé vált, a gazdasági hatalmat pedig a politikai hatalom megszilárdítására használják. Nemzetközi lapszemle.

2022. május 25. Lapszemle 20220525/Kárpáti
05:33
00:00

A Moszkva ellen tervezett uniós olajembargóval kapcsolatban mégsem várható megegyezés napokon belül, ahogy azt hétfőn a német gazdasági miniszter mondta. A nemzetközi média egyik fő híre, hogy az újra miniszterelnök Orbán Viktor, aki vétóval blokkolja a megoldást, amellett, hogy háborús veszélyhelyzetet hirdetett ki, Brüsszelbe küldött levélben közölte, hogy a jövő hétfőn és kedden tartandó EU-csúcsot nem tartja alkalmasnak a szankciós vita eldöntésére. Ennek nyomán Ursula von der Leyen, az Európa Bizottság elnöke a davosi világgazdasági fórum hallgatósága előtt valószínűtlennek mondta a tagállamok találkozójától korábban remélt áttörést.

A brüsszeli bizottság vezetője a Reutersnek adott nyilatkozatában igyekezett oldani a csalódást, és azzal érvelt, hogy a magyarokkal folytatott tárgyalás túlságosan szakmai, technikai jellegű, és így nem alkalmas arra, hogy bevigyék a csúcsvezetők politikai vitájára.

Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével tárgyal
 
Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével tárgyal
 
Budapest, 2022. május 9. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

A Politico című amerikai portál európai kiadásának ugyanakkor azt mondta, hogy ő maga a közeli napokban beszélni fog Orbánnal, legalábbis szükség esetén bármikor kapcsolatba léphetnek telefonon.

Az olajfegyver kockázatainak a témakörénél maradva, érdekes szempontra hívja fel a figyelmet a Der Standard, a Bécsi Gazdaságkutató Intézet, a Wifo tanulmánya alapján. Ausztria ugyan alig vásárol orosz kőolajat, olajellátása mégis függ bizonyos mértékben a Kreml jóindulatától. A gáz esetében más a helyzet, ott a beszerzési koktélban jelentős az orosz komponens. Az osztrákokhoz érkező olaj 40 százaléka Kazahsztánból jön, csakhogy orosz területen keresztül. Csővezetéken jut el Novorosszijszk fekete-tengeri kikötőjéig, onnan hajóval szállítják Triesztbe, végül újra csővezeték juttatja el Schwechatig. Ha tehát az oroszok ellenintézkedést akarnak tenni, akkor ők is bármikor elzárhatják a csapot - figyelmeztet a Der Standard.

Van az ukrajnai háborúnak egy másik, már most is jelentkező és súlyos gondokat okozó infrastrukturális leágazása: az oroszok blokád alatt tartják Ukrajna kikötőit, így a hatalmas tételt jelentő ukrán gabonatermés nem jut el a világpiacra.

A Wall Street Journal arról ír, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a davosi fórumon szorgalmazta az Európai Uniónál és az Egyesült Államoknál is, segítsenek kifejleszteni azt a szárazföldi szállítási kapacitást, amellyel a lengyel kikötőkig gyorsan el lehetne juttatni az ukrán gabonát. A szovjet időkből hátrahagyott ukrán vasúti nyomtáv szélesebb, mint az európai, és ezt az akadályt sürgősen el kellene hárítani. A lapnak adott interjújában a lengyel kormányfő emellett arra is felszólította az amerikaiakat, hogy szállítsanak több és hatásosabb fegyvereket, úgy például korszerű sorozatvető rakétarendszereket Ukrajnának.

Kim Lane Scheppele princetoni professzor a New York Timesban arról írt az amerikai konzervatív politikai aktivistákat tömörítő CPAC Budapesten tartott konferenciája apropóján, hogy a rendezvényen tartott beszédében Orbán Viktor egyebek közt hangsúlyozta: soha nem szabad az ellenfél szabályai szerint játszani. Ezt ő maga el is kerülte: 2010-es hatalomra jutása óta új alkotmány írt, új törvények százait hozta meg. Orbán politikai hosszú életének az a titka, hogy olyan szabályokat alkalmaz, amelyek messze túllépnek a szociális, illetve a konzervatív kultúrán. Saját szabályait a materiális kedvezményeket illetően is érvényesíti, hatékonyan használja a politikai elégtétel módszerét azzal, hogy gazdasági értelemben fájdalmat okoz ellenlábasainak, miközben pénzügyi előnyöket juttat a hozzá hűségeseknek.

Úgy tűnik - írja Kim Lane Scheppele -, hogy amerikai konzervatív csodálói ezt megjegyezték. Donald Trump elnöksége alatt az olyan, republikánus többségű államokban, mint például Florida, a politikai büntetéskiszabás a szokványos ügymenet részévé vált. Bizonyos republikánusok, miként Orbán is, kormányzati stratégiává tették az elégtételt, és a gazdasági hatalmat a politikai hatalom megszilárdítására használják. A szabály egyszerű: fizessenek az ellenfeleid, prosperáljanak a barátaid.

Nem tudjuk, melyik fél volt hatással a másikra, de Orbán és republikánus csodálói között a kapcsolat személyes jellegű, és az elmúlt években egyre inkább kiterjedt - állapítja meg a jogász-politológus professzor. 2010-ben republikánus tanácsadók segítették Orbánt választási győzelemre, Trump pedig Orbán olyan barátaival vette körül magát, mint Gorka Sebestyén vagy Kurt Volker. Alex Azar volt egészségügyi miniszter a konzervatív politikát hirdető konferenciákon vett részt Novák Katalin akkori családügyi miniszterrel, a minap beiktatott új köztársasági elnökkel együtt - sorolja a személyi kapcsolódások példáit Scheppele. Vannak-e korlátai a politikai elégtételnek? - teszi fel a kérdést. Válasza szerint igen, ott, ahol még működik az alkotmányos kormányzás.