„Klubrádió
Esti gyors

Becsüljük meg kukásainkat! – Dési János jegyzete

27/06/2022 17:27

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Egy átlagos kukás rakodó fizetését már 21 év alatt eléri egy pedagógusjövedelem, vagyis 2043-ban már pariban is lesznek. Szó sincs arról, hogy egy kukás túl sokat keresne. Kukásra szükség van. Persze tanárra is szükség lenne, de az van olcsóért is, még ha egyre kevesebb is. … Ha a gyerek hülye marad a zákson tipikus esete, ha a szemetet nem viszik el időben, akkor kész a baj. … Különben is, be lett bizonyítva, minél iskolázatlanabb, képzetlenebb valaki, annál lelkesebben szavaz az őt butaságban tartó Fideszre.

2022. június 27. Esti gyors-részlet (2022.06.27. Dési János jegyzete)
04:24
00:00

Magyarországon ma egy egyetemet végzett úgynevezett mestertanár 39 év munkaviszony után kereshet annyit, mint egy kukásautó-sofőr. Tehát, ha most szeptemberben nekikezd ennek a szép hívatásnak, akkor 2061-ben már a kukásautó-sofőr bérszínvonalánál tart. Már persze, ha addig nem emelik radikálisan a kukások fizetését. Amúgy egy átlagos kukás rakodó fizetését már 21 év alatt eléri egy pedagógusjövedelem, vagyis 2043-ban már pariban is lesznek.

Szó sincs arról, hogy egy kukás túl sokat keresne. Kukásra szükség van – és ha ez az ára, akkor ennyit kell adni érte.

Persze tanárra is szükség lenne, de az van olcsóért is, még ha egyre kevesebb is.

Természetesen egy fizikatanár másnap már nagyszerűen el tudja minden valószínűség szerint egy kukás amúgy nem könnyű feladatait látni. Ám az relatíve kevésbé valószínű, hogy egy derék kukás hétfőn még a szemetet gyűjti, kedden már Newton tételeit magyarázza a jövendő kukás nemzedékeknek.

És különben is. Kell-e ismernie egy kukásnak a newtoni törvényeket, a kovalens kötést, a vérszerződés idejét, a metafórák értelmét vagy akár azt is, miként hallgatta Odüsszeusz a szirének énekét. (Ennek a történetét ma már kulturális miniszterek is csak eléggé vázlatosan tudják felmondani – nem is bíznám rá a szemetem elszállítását.)

Egy ideális világban persze miért ne cseveghetnénk el a pentameter szerepéről a szimbolista költészetben – „Tóth Gyula bádogos és vízvezetékszerelő” –, de ideális világ nincs. Nem volt és nem is lesz. Ha a gyerek hülye marad, a zákson tipikus esete, ha a szemetet nem viszik el időben, akkor kész a baj.

Különben is, mióta a rendőrminiszter felügyelete alá került az oktatás, be lehet fogni a pofát és tovább szolgálni. Fizetésemelés ugyan nem lesz, de gondosan felmérik majd a gyerekek tudásszintjét – amivel megint elmegy pár hónap. Aztán bátran lehet azt felelni, hogy annyira butákok ezek a kölkök, hogy nem ér többet az a munka, amit tetszenek végezni. Sőt, lehet, hogy ennyit sem. Különben is, be lett bizonyítva, minél iskolázatlanabb, képzetlenebb valaki, annál lelkesebben szavaz az őt butaságban tartó Fideszre. Nem olyan bonyolult probléma ez.

És ha egy tanár nem tud addig elszámolni, hogy kukásautósként jobban keres, akkor magára vessen. Ráadásul, a kukásnak nem kell felkészülnie az óráira, nem kell füzetet javítania, nem szükséges kirándulást szerveznie, nyári tábort menedzselnie, osztálytermet festenie, faliújságot készítenie, bizonyítványt írnia, szülői értekezletet tartania és a többi. S miután az egyházak egyelőre inkább az iskolákat annektálják, semmint a szeméttelepeket, hát még azt sem kérik számon tőlük, hogy hétvégén voltak-e az istentiszteleten avagy sem.

Kukásnak lenni társadalmilag fontos dolog. Joggal illeti őket a megbecsülés. Egy ország, amelyben nincsenek elhivatott, szakmailag jól képzett, mi több lelkes kukások, az nyilvánvalóan képtelen a XXI. században felvenni a versenyt másokkal. Kukásnak lenni nemcsak annyit jelent, hogy fogod, aztán felbaszarintod a kukásautóra a kukát, aztán ágyesz bogyesz. Nem. Tanulni kell, kiismerni a szelektív gyűjtés csínját-bínját. S haladni szükséges a korral, a modern szemétbegyűjtés innovatív fejlesztéseit beilleszteni a munkába. Amihez a szakirodalom, sokszor a külföldi ismerete is, elengedhetetlen. A korszerű szemétgyűjtési módszerek és megoldások nélkül ma nem képzelhető el a jövő Magyarországa. Ezért is becsüljük meg kukásainkat!

Dési János jegyzete az Esti gyors 2022. június 27-i, hétfői adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 (Jelenet az Égigérő fű című filmből.)