„Klubrádió
Reggeli gyors

"Nem fűnyírópolitikára van szükség az oktatásban"

23/06/2022 11:52

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Pintér Sándor nyáron dönthet a kis létszámú vidéki iskolák összevonsásáról. Az ötletet nem veti el Nahalka István. Az oktatási kutató szerint ezt azonban a helyi közösségekre kell bízni, nem központilag, fűnyírószerűen ledarálni az intézményeket.

2022. június 14. Reggeli gyors - részlet 2022.06.14. Nahalka István
08:48
00:00

A belügyminiszter még a nyáron kidolgozza az oktatásügy átalakítását – írta forrásaira hivatkozva a hvg360. Eszerint Pintér Sándor komolyan megfontolja a kis létszámú vidéki iskolák összevonásának lehetőségét, amit ciklusok óta eddig politikai okokból halogatott a kormány.

Nahalka István oktatáskutató a Reggeli gyors című műsorban elmondta, hogy a kis iskolák problémája nagyon is létező dolog. Az összevonás megoldást jelenthet. Azzal, hogy a diákok egy nagyobb iskolába járnak, valamelyest csökkenthetik a tanárhiányt. Hangsúlyozta azonban, hogy kevesebb költséggel semmiképpen nem jár, hiszen a tanárok a rendszerben maradnak, csupán másik intézményben tanítanak.

Az igazán fontos kérdés, milyen szempontok alapján osztják el a diákokat, hogyan kezelik azt a helyzetet, hogy adott esetben jobb anyagi körülmények közt élő diákok közt kell tanulniuk. Azt is hozzátette, hogy a tanulmányi eredmények várhatóan ettől nem javulnak majd.

Fotó: Pixabay
 

Összességében ez a változás a gyerekek számára plusz terhet jelenetene, az utaztatásuk költséget ró szüleikre, és a pedagógusokat is utaztatni kell. Nahalka megjegyezte, bizonyos esetekben iskolabuszok szervezését is meg kell fontolni. Nem besszélve arról, hogy a kis települések elveszítenének egy újabb intézményt, ami egyben az elvándorlást erősíti.

Mindezek alapján a szakértő nem tartja feltétlenül rossz ötletnek az összevonásokat, de azt nagyon megfontolt tervek alapján lehet megoldani. Hngsúlyozta, "egy ilyen döntést a helyi közösségekre kell bízni, nem fűnyíróként intézni".

Ehhez pedig át kell alakítani a fenntartói és az irányítási struktúrát. Hozzátette, a kormány ugyan más elveket vall, de ebben a kérdésben olyan embereknek kell dönteniük, akik valóban értenek hozzá.