„Klubrádió
A lényeg

Kérdőívet küld a tanároknak a Belügyminisztérium

13/06/2022 18:50

| Szerző: Klubrádió

Kérdőívet küld a Belügyminisztérium valamennyi pedagógusnak, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő dolgozónak, illetve vezetőnek, amelyben a köznevelési rendszer működésének továbbfejlesztési lehetőségeiről érdeklődnek – közölte a hvg.hu.

A felmérést júniusban készítik el, az intézményekhez az Oktatási Hivatal fogja küldi el a felület hozzáféréséhez szükséges információkat.

A Belügyminisztérium közlése szerint a felmérés a biztonságos és rendezett óvodai-iskolai környezettel kapcsolatos elvárásokra, a pedagógusok foglalkoztatására, a gyermekek és a pedagógusok teljesítményének mérésére, értékelésére vonatkozó további lehetséges megoldásokra irányul. Azt írták: a köznevelésben dolgozók válaszait, javaslatait a Belügyminisztérium beépíti az ágazatot érintő fejlesztési terveibe.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter hétfőn tárgyalt a közoktatásért felelős Pintér Sándor belügyminiszterrel. Horváth a Telex megkeresésére azt mondta, ez bemutatkozó találkozó volt, ahol konkrétumokról nem tárgyaltak. Horváth szerint Pintér nyitott az egyeztetésekre a pedagógusokkal. Azt is mondta, a miniszter a konkrét ügyekről – például a pedagógusok bérezéséről – június 28-án egyeztet majd a szakszervezetekkel.

A pedagógus-szakszervezetek évek óta nem tudnak megegyezni a kormánnyal követeléseikről. Alapvetően két dolgot szeretnének: a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a tanárok garantált illetménye további 45 százalékkal emelkedjen, valamint a kötelező óraszámuk heti 22 órára csökkenjen. A szakszervezetek azt is követelik, hogy ne csak a pedagógusoknak, hanem az összes oktatásban dolgozónak a garantált alapilletménye ne legyen kevesebb, mint a közalkalmazottaké.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője a Népszavának azt mondta: a sztrájkköveteléseket egy újabb ponttal egészítik ki a jövőben. Azt szeretnék, hogy töröljék el a jogszerű sztrájkot korlátozó törvénymódosítást, amit május végén fogadott el az Országgyűlés. Ha a nyár folyamán sem sikerül eredményeket elérni, ősszel újabb tiltakozó akciókra kerülhet sor – tette hozzá Nagy Erzsébet.

Az oktatásügy az új kormányban a Belügyminisztérium alá került.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)