„Klubrádió
A lényeg

Ma tárgyal Pintér a "kormányzati" tanárokkal, de szerintük is van baj

13/06/2022 08:27

Amióta az oktatás a rendvédelemhez tartozik, oktatási ügyekben a szakembereknek a belügyminiszterrel kell tárgyalniuk. Az első találkozót hétfőn tartják, ahol Pintér Sándor a Nemzeti Pedagógus Kar vezetőjével tárgyal. A téma a tanárhiány. Horváth Péter a Kisalföld nevű "kormányzati regionális lapnak" azt mondta, ő kérte a találkozót Pintér Sándortól.

Koronavírus - Az Országgyűlés népjóléti bizottságának ?
 
Illusztráció
 
Budapest, 2020. február 7. Pintér Sándor belügyminiszter védőruhát mutat az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén a Parlament Széll Kálmán teremében. MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos / MTI
 

 

Szerinte is évek óta tanárhiánnyal küzdenek az iskolák, sokkal többen mennek nyugdíjba, hagyják el a pályát, mint ahányan érkeznek.

Annyira nyílik az olló a kezdő tanárok és a pályától búcsúzók száma között, hogy rövid távon nem mutatkozik esély ennek a megfordítására.

Horváth Péter szerint a tanárhiány miatt a leterheltség is egyre nagyobb, legtöbben már heti 25-26 órát tanítanak egyéb feladataik mellett. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is kulcskérdésnek tartja a bérek rendezését, hiszen a pedagógusbérek a diplomás-átlagbérnek nagyjából az ötvenöt százalékára estek vissza, idézi a 24.hu vezetőt.

A Nemzeti Pedagógus Kar azt képviseli, hogy a pedagógusbérek alapját ne a 2014-es minimálbér határozza meg, hanem a korábbi jogszabályoknak megfelelően a mindenkori minimálbér alapján számítsák a fizetéseket, így a pályakezdők bére bruttó 400 ezer forintra emelkedne.