„Klubrádió
Esti gyors

A rendvédelmi szakszervezet elnöke szerint csak nevetni lehet Rétvári szavain

20/06/2022 22:18

| Szerző: Klubrádió/szg

Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár azt mondta, "a kormány morális és anyagi értelemben is igyekezett megbecsülni a rendőröket", idén sokkal nagyobb anyagi elismerésben részesültek, mint tavaly. Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke úgy reagált: "ezen már csak nevetni lehet". A szakszervezetektől elvették a jogaikat, szerinte csak Pintér Sándor miniszter tehetné meg, hogy béremelést ad, de nem tudja, vagy nem akarja – tette hozzá.

2022. június 20. Esti gyors / részlet, Bárdos Judit (22.06.20.)
07:41
00:00

Rétvári Bence, az Emmi-től a Belügyminisztériumhoz került államtitkár hétfőn a Parlamentben azt mondta, hogy „a kormány morális és anyagi értelemben is igyekezett megbecsülni a rendőröket, idén – a béremelés és a fegyverpénz miatt – 197 milliárd forinttal több anyagi elismerésben részesültek, mint 2021-ben”. A kormánypárti politikus a felmondásokra vonatkozó kérdésre inkább örömét fejezte ki, mert a 300 távozó száma el sem éri az egy százalékot.

Amikor Rétvári kijelentéseit felhozta műsorvezetőnk Bárdos Juditnak, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnökének, akkor a szakszervezeti vezető felnevetett, és azt is mondta: „ezen már csak nevetni lehet”. Szerinte egyértelműen nem igaz, amit Rétvári állít a nagyobb anyagi és morális megbecsültségről.

Ismertette: egy pótlékot emeltek meg 10 százalékkal, 2008 óta a rendőrök illetményalapja 38 650 forint, erre jönnek rá a szorzószámok, ez gyakorlatilag nem változott. Hathavi fegyverpénzt valóban kaptak, de ha nem kapnak, akkor nem ennyien mentek volna el, hanem sokkal többen, és még most sem látjuk, hogy mennyien lesznek. Aki százalékos arányt hoz fel a távozóknál, az lesöpri a problémát – mondta, hozzátéve: csupán egy hét alatt jelentették be ennyien, hogy el akarnak menni.

De nem csak a rendőrökről kell beszélni, ott vannak a tűzoltók, a büntetésvégrehajtási dolgozók, és van 20 ezer civil munkavállaló, akik semmit nem kaptak. Sokan alig várták a rendvédelemben, hogy a veszélyhelyzet megszűnjön és mindenféle hazugság nélkül leszerelhessenek. Azon csodálkozik, hogy a miniszter tudomásul veszi, hogy a rendvédelemben kiürül a pálya, nincs utánpótlása a szervezetnek, a jó szakemberek mennek el. 193 forint bruttó a túlóra, ezzel kellene foglalkozni – hangsúlyozta Bárdos Judit.

Arról is beszélt, hogy a szakszervezeti jogokat elvették a rendvédelmi szakszervezetektől, a szolgálati törvény azt is meghatározza, hogy egy rendőr vagy rendőrségi dolgozó egyáltalán részt vehet-e egy sajtótájékoztatón. A kormány visszamenőleges jogalkotással vette el a szolgálati nyugdíjat mindenkitől – tette hozzá. Nem hiszi, hogy szakszervezetek ki tudnának harcolni béremelést a rendvédelemnek – vélekedett –, szerinte ezt csak Pintér Sándor miniszter tehetné meg, és nem érti, miért nem tudja vagy nem akarja, és miért nem ül le velük. 

Elhangzott, hogy a Belügyminisztérium alá kerültek a pedagógusok, jöhetnek az egészségügyi dolgozók is, és ott van a rendvédelmisek több mint 50 ezres tömege: mindannyian béremelést kérnek. „És még csak eszébe se jut senkinek az, hogy talán meg kellene emelni az illetményüket 2023-ban” – fogalmazott Bárdos Judit.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: BRFK/Facebook

Esti gyors
2022. június 20., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János