„Klubrádió
A lényeg

Pikó: Nincs rendőr, plusz közterületi járőröket állítanak be

20/06/2022 08:53

Pikó András józsefvárosi polgármester reagált arra, hogy 300 rendőr azonnal beadta a felmondását, hogy erre lehetőségük lett. Bár nem tudja, mennyien közülük a józsefvárosi kapitányság állományából, de szerinte "most már nyíltan kell beszéljünk arról, mire képes és mire nem képes a közbiztonság fenntartásáért felelős szervezetünk".

Koronavírus - Kijárási korlátozás
 
Amikor katonákkal oldották meg
 
Budapest, 2020. április 3. Katonai rendészek járőröznek a Nyugati téren. MTI/Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton / MTI
 

 

Mint írja, kiváló a józsefvárosi rendőrkapitányság teljesítménye, jó is a kapcsolata velük, sőt "talán országosan is a legmagasabb összeggel" és szolgálati lakásokkal támogatja a rendőröket, annak ellenére, hogy ez nem önkormányzati feladat, ugyanakkor szerinte "sem az élet- sem a munkakörülmények nem megfelelőek". Erre bizonyíték, hogy a rendőrök az első adandó alkalommal leszereltek, amikor megtehetik.

Pikó szerint ők az önkormányzatnál 15 millió forintot áldoznának arra, hogy a kerületi rendőrök és közterületfelügyelők közösen járőrözhessenek. "Szerettük volna ha most, a legforgalmasabb nyári hónapokban elindulnának a közös járőrözések, ezt jeleztük a rendőrség felé". Csakhogy a rendőrség válaszából kiderült, nincs rendőr. "Nincs, akit egy ilyen közös járőrözésre be tudnának állítani".

Szerinte ez a kormány és a Fidesz felelőssége. "A Fidesz soha nem rest a közbiztonság romlása miatt óbégatni és a polgármesterekre meg a baloldalra mutogatni. Sosem a miniszterelnökre, a belügyminiszterre vagy a kormányra, tehát azokra, akiknek a kizárólagos felelőssége a közrend fenntartásáért felelős rendőrség működőképességének biztosítása (...) Azért nincs rendőr, mert nem fizetik meg őket. A rendőrt nem az önkormányzat fizeti, nem is az önkormányzattól szerelnek le".

Azt írja Pikó, hogy ma felhívja a józsefvárosi rendőrkapitányt és tájékoztatást kér tőle. "Addig, amíg rendőrség nem tudja ellátni azokat a feladatokat, amikre számára az önkormányzat a közpénzt biztosítja, átszervezzük a közterületfelügyeletünket és a rendőrségnek szánt támogatásból plusz közterületi járőröket fogunk beállítani."