„Klubrádió
Esti gyors

"A tilalommal a kockázat nő, de az abortuszok száma nem csökken"

25/06/2022 07:14

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntésével nem csökken az abortuszok száma. A kevésbé tehetősek kockázatos terhességmegszakító módszerekre kényszerülnek – véli Les Krisztina, a Patent Egyesület munkatársa.

2022. június 24. Esti gyors - részlet 22.06.24. Les Krisztina
07:37
00:00

A Klubrádió is beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok alkotmánybírósági szerepet is ellátó Legfelsőbb Bírósága pénteken eltörölte az abortuszhoz való jog törvényi védelmét. Ideológiai törésvonalak mentén, 5:3 arányban (egy tartózkodással) meghozott ítéletében felülbírálta a csaknem ötven éve, a Roe kontra Wade ügyben hozott ítéletét, amely eddig szövetségi szinten garantálta, hogy egyetlen tagállam sem hozhat abortuszt tiltó szabályokat.

"Eddig az amerikai nők alkotmányos joga volt, hogy hozzáférhettek a terhességmegszakításhoz, amit a döntés értelmében a továbbiakban az egyes államok határozhatnak meg"  – mondta Les Krisztina az Esti gyorsban. A Patent Egyesület munkatársa szerint ezzel nem csökken az abortuszok száma. Szerinte akiknek nincs anyagi lehetőségük más államba utazni, hogy megszakítsa a terhességet, kockázatos, hovatovább veszélyes és egészségkárosító módszerekhez kényszerülnek folyamodni, ha az abortusz mellett döntenek.

Ezt a döntést a születendő gyermekekkel szemben is igazságtalannak tartja. Azok a gyerekek, akiket akartak a szüleik, sokkal nagyobb előnnyel indulnak azokkal a gyerekekkel szemben, akiket nem akartak, roszabb esetben szexuális erőszak során fogantak. Les szerint a nemkívánt terhességből született gyermekek életére traumatizáló hatással van az, hogy teherként tekintenek rájuk, rosszabbul teljesítenek az iskolában és később a munkában is.

A tilalom helyett nyílt és őszinte párbeszédre, szexoktatásra lenne szükség.

"Csak a biztonságos abortuszokat lehet tilalommal megszüntetni"

A műsort követően a Klubrádió kérdésére Antoni Rita elmondta, a tilalom mindig a hátrányos helyzetű nőket érinti a legsúlyosabban. Azok, akik megtehetik, elutaznak egy másik országba vagy államba, ahol magánúton elvégeztetik a beavatkozást. Az abortusztilalom így mindig diszkriminatív. Akik ezt nem engedhetik meg maguknak, kockázatokat kénytelenek vállalni. A Nőkért Egyesület elnöke szerint egyes országokban ennél is súlyosbb helyzet. "Nagyon aggasztó jogsértések történnek a tilalom betartatása érdekében. Azaz, nem csak arról van szó, hogy az állami kórházak nem végezhetnek abortuszt, hanem arról is, hogy üldözik és edénnyé degradálják a nőket. Nyilvántartásba veszik a terhességeket (Lengyelország), vagy évtizedes börtönt kaphatnak vetélésért (El Salvador)."

A tendencia egyben az olyan applikációk használatát is ellehetetleníti, amelyek alpvető feladata például a menstruációs ciklus követése lenne, egészségügyi célokból.

Joe Biden szerint mintha az 1800-as évek tértek volna vissza

"Szomorú nap ez a Bíróság és az ország számára" – fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján az Egyesült Államok elnöke. "A nők egészsége és élete veszélyben van ebben az országban" – mondta. Az amerikai elnök szerint a legfelsőbb bíróságon született ítélet 150 évvel veti vissza az Egyesült Államokat. Az abortusztilalom kérdése az előző elnök, Donald Trump idején került előtérbe, mint a konzervatívok témája. A döntés azért sem lehet igazán meglepő, mert az amerikai alkotmánybíróság kilenc tagja közül hatan konzervatívak, hármukat konkrétan Trump nevezte ki.

Biden azt mondta, hogy utasítja a Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumát (HHS), hogy tegyen lépéseket annak biztosítására, hogy a terhességmegszakítást szolgáló gyógyszerek elérhetők maradjanak. Megjegyezte, el kell érni, hogy a politikusok ne avatkozhassanak bele egy nő és orvosa közt születő döntésbe.

A gyógyszeres terhességmegszkításhoz való hozzáférés akadályainak felszámolása mellett Biden fontolgatja, hogy lépéseket tesz azon törvények megtámadására is, amelyek kriminalizálni és gátolni próbálják azokat, akik egy másik államba utaznak abortuszra – írja forrásaira hivatkozva a CNN.

A teljes beszélgetést a fenti lejátsztóra kattintva hallgathtják meg.

Esti gyors/interjú Les Krisztinával
2022.06.24., péntek 18:53
Riporter: Selmeci János