„Klubrádió

Abortusztilalom: párbeszéd, vagy trükk a lengyel kormány halasztása?

4/11/2020 13:28

| Szerző: Klubrádió

Miután százezres tömeg mozdult meg, hogy tiltakozzon az abortusztilalom ellen, a lengyel kormány tárgyalni akar. Szakértő szerint ez azonban jó eséllyel csak időhúzás.

A lengyel kormány szerint a súlyos zavargásokat látva mégis ideje lenne párbeszédet kezdeni az abortusztörvényről, jelentette be a lengyel miniszterelnöki hivatal kedden – írja a Telex.

Október végén alkotmányellenessé tették a beteg magzatok elhajtását. Ezzel lényegében csak a vérfertőzésben, nemi erőszak során fogant, valamint az anya életét veszélyeztető magzatok esetén engedélyeznék az abortuszt.

A lengyel lakosság jelentős része vonult utcára a döntés ellen tiltakozva. Az indulatok elszabadultak, nyílt összecsapások és országos sztrájk is bekerült.

A lengyel miniszterelnöki iroda – látva a heves ellenállást – végre megnyilvánult az ügyben: „Láthatóan vita folyik, jó lenne egy kis időt szánni a párbeszédre és az új álláspont megtalálására ebben a nehéz és heves érzelmeket kiváltó helyzetben.”

Mateusz Morawiecki miniszterelnök korábban már tárgyalni hívta a tüntetők és az ellenzéki pártok képviselőit, Andrzej Duda elnök pedig javaslatot tett egy új abortusztörvényre, amely engedné, hogy olyan esetekben, ha a magzatnál valamilyen élettel összeegyeztethetetlen rendellenességet diagnosztizálnak, akkor meg lehessen szakítani a terhességet. Vagyis visszaállítanák a törvényt az alkotmánybírósági döntés előtti, a tüntetők számára szintén elfogadhatatlan állapotba – írta meg 444.

Fontos körülmény, hogy az abortusztilalmat nem vonta vissza, csak kihirdetését halasztotta el a lengyel kormány. A Guardiannek nyilatkozó jogtudós, Anna Wójcik (Lengyel Tudományos Akadémia) szerint ez már egyfajta jogi-politikai trükközés része.