„Klubrádió
A lényeg

Egy bíró felfüggesztette a texasi abortusztilalmat

7/10/2021 12:05

Alkotmányos aggályok miatt egy amerikai szövetségi bíró elrendelte az abortuszt betiltó rendelkezések felfüggesztését Texasban. A pert az amerikai igazságügyi minisztérium indította az Egyesült Államok alkotmányának védelmében.

Robert Pitman bíró 113 oldalas indoklást írt az ítéletéhez, amely szerint a szeptember 1-jén életbe lépett törvény jogtalanul korlátozza a nőket, hogy az alkotmányban védett módokon ellenőrzést gyakoroljanak a testük, az életük fölött. A texasi abortusztilalom a legszigorúbb, attól a pillanattól tiltja a terhességmegszakítást, hogy a magzati szívverés először hallható, ami akár már a hatodik hétben is előfordulhat, amikor a nők még nem is feltétlenül tudják, hogy terhesek.

A 24.hu ismerteti ennek a rendeletnek a további elképesztő részeit:

a törvény érvényesítéséért a magánszemélyek is felelősek, akik 10 ezer dollár kártérítésre jogosultak, ha sikeresen perlik a szabályozást megsértő abortuszklinikákat vagy a terhességmegszakításban segédkező embereket.

Utóbbi kategóriába nemcsak a klinika munkatársai, hanem a várandós nő rokonai vagy akár az őt fuvarozó taxisofőr is beletartozhatnak.

Texas fellebbez a döntés ellen.