„Klubrádió
Hetes Stúdió

Nem fogja tűrni Amerika a magyar autokrata rendszert

8/11/2020 17:31

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Who the f’ck is Thomas Melia? – kérdezte pár évvel ezelőtt Deutsch Tamás uniós képviselő, amikor az amerikai külügyminisztérium emberi jogokkal foglalkozó helyettes államtitkára merte felemelni a szavát az Orbán-kormány jogállamiságot sértő intézkedései miatt. 2011-ben Melia az alkotmány átírását és az egyházi törvényt bírálta szakmai megítélés alapján védve a magyarokat megillető demokratikus alapjogokat. Tweetjében Deutsch, adta magát, mi lényege, nemcsak azt akarta tudni, hogy ki a f… az a Thomas Melia, hanem azt is, hogy „minek kell naponta adnunk a sz..rnak egy pofont?" – idézet csak a szöveghűség kedvéért.

2020. november 07. Hetes Stúdió-részlet (2020.11.07. Csernyánszky Judit interjúja Thomas Meliával)
11:49
00:00
Már akkor is tökösen válaszolt Tom Melia, ilyen stílussal szemben, ugyan, nincs értelme felvenni a kesztyűt. 2017 óta a PEN amerikai irodalmi szervezetének az igazgatója. Csütörtök este beszélgettünk az akkor éppen aktuális helyzetről, arról, hogy éli meg ezeket a nehéz napokat, tele bizonytalanságokkal.

– Ha nem volt még elég problémánk a vírussal, a gazdaság összeomlásával és a társadalmi igazságosságot követelő országos tiltakozásokkal az idén, akkor most itt van nekünk ez a rendhagyó választás, aminek még nem is látjuk a végét a levélszavazatok miatt. Nos, azt hiszem, ez egy emlékezetes év lesz mindannyiunk számára.

– Mivel magyarázza Trump magas támogatottságát és a republikánusok jó szereplését? Hisz a közhangulatot megszondázva a demokraták elsöprő győzelmére számíthattunk.

– Igen, ez egy érdekes jelenség. Csodálkozom, hogy tudott ilyen sok ember szavazni rá azok után, hogy mennyire nagy kárt okozott az országnak, de az egész világnak is. Részben a médiaviszonyokkal tudom magyarázni, mert egyrészt sokan csak az elnökpárti Fox Tv-ből vagy az elnök tweetjeit olvasva tájékozódnak a világ dolgai felől. Annak idején a vasfüggöny mögött élőkkel fordulhatott elő, hogy az emberek elhitték, amit sokszor ismételtek, sulykoltak beléjük. Most itt is ez a helyzet áll fenn. Az ország nagy többsége általában elhiszi, amit az elnök mond nekik, most azonban az a helyzet, hogy az elnök gyakran nem mond igazat. És bizony ezt is igaznak hiszik, mert az elnök mondja. Az elnök most is állítja, hogy még szavaznak az emberek. Holott nem, hanem csak számolják a szavazatokat. A nagy részvételi arány és a levélszavazatok miatt.

Thomas O. Melia
 
Thomas O. Melia
 
Kép forrása: Flickr
Fotó: April Brady/Project on Middle East Democracy
 

– És a nagy részvételi arányt mivel magyarázza?

– Mert az elnök – és részben a republikánus párt részéről is – jött egy olyan nyomás, megfélemlítés, fenyegetés a szavazatok érvénytelenségével kapcsolatban, amely hihetetlen mértékben mobilizálta az embereket, de nemcsak a bal, hanem a jobb oldalon is. A félelmek beigazolódtak, hisz az elnök perrel fenyegetőzik, hisz az elnök csalást kiált. Azt kell mondjam, átrendeződött a politika. Ma Amerikában demokratikus és antidemokratikus párt van. Utóbbit egykoron republikánus pártnak hívták. És ez a párt most beállt az elnök mögé még ebben a kérdésben is. Sorra indítják államok-szerte a pereket a szavazatok érvénytelenítését követelve. Nagyon nagy baj van. Ezt már nem nevezném demokráciának.

– John Bolton, menesztett elnöki tanácsadó, Chris Christie volt republikánus kormányzó, aki most még az elnökjelölti vitában is segítette Trumpot – most határozottan elítélték azt, amit az elnök tesz. De nem ébredt fel a republikánus párt? Miért nem?

– John Boltonon kívül nagyon kevesen merik bírálni az elnököt antidemokratikus intézkedési miatt, vagy felnyitni az emberek szemét, és kimondani: Trump hazudik. Ezt sajnos tőlük kellene megkérdezni. Egyértelműen morális kiállás kérdése, aminek szemernyi jelét nem láttuk az elmúlt években a Kongresszusban. De még most sem, amikor botrányt csinál a szavazásból. Pedig hát elég egyértelműnek látszik, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke, és még most sem mernek megszólalni a republikánusok. Ha nem most, akkor mikor fogják elítélni ezt a mindenkire nézve veszélyt jelentő, borzalmas elnököt? Ugyanakkor azt hiszem azért, mert túl sokan szavaztak a republikánus pártra is, és nem egyszerű így kitolatni mögüle. Emellett fűti Trump azt a populista csőcseléket is, amelyik élteti őt és a republikánus pártot is. republikánus képviselők egyszerűen félnek megtagadni őt, mert akkor a szavazótáboruk is ellenük fordul.

– Pedig hát most már az alkotmányosság, az emberi jogok kérdése is felmerül itt, nem beszélve a szavazati jogról.

– Mondjuk afelől megnyugtathatom, hogy az alkotmány egyelőre működik, köszönhetően a törvényhozás, az igazságszolgáltatás és az elnöki intézmény közti hatalom megosztásának. De ugyanakkor elismerem, hogy az elmúlt négy év kemény tesztje volt ennek az alkotmányosságnak. Hogy vajon kiállja-e a próbát. Nem is elsősorban Trump hazugságai miatt, hanem amiatt, hogy a Capitolium képes lesz-e továbbra is számon kérni az elnökön kötelességeit és intézkedéseit. Az azonban biztos, hogy mindezek ellenére az elnök megpróbálta az összes demokratikus intézmény hitelességét aláásni. De szó szerint. Hisz kétségbe vonta az FBI hitelét, a CIA szavahihetőségét. A katonaságot le akarta járatni. A média szabadságát megtörni. Az a sejtésem, hogy miden intézmény túlélte függetlensége elleni csatát, de ő, Trump nem fogja, mert el kell hagynia január 20-án a Fehér Házat.

– Akkor nem tart attól, hogy trükkökkel marad a Fehér Házban?

– Nézze, még mindig benne van a pakliban. Ki tudja, milyen időhúzást jelentenek a perek? De a tendencia világos, a folyamatosan, de lassan beérkező levélszavazatok túlnyomóan demokrata szavazatok lesznek, és Trump eddigi előnye szép fokozatosan elolvad.

– Mi lesz a legsürgetőbb feladat, ami Trump elnöksége után meg kell oldani?

– A legsürgetőbb feladat az, hogy kontroll alatt legyen a pandémia. Minden más ettől függ. Amíg nem leszünk egészségesek, a gazdaság sem megy előre. A probléma ugyebár ott volt, hogy Trump elvetette a tudományokat, a szakértők tanácsait. A saját feje után ment.

– Mi lenne az üdvözítő megoldás a demokraták részéről?

– Az már önmagában jó, ha valaki tiszteletben tartja a tudomány álláspontját. Biden pedig ilyen ember. Ezt is ígérte a kampányban. Ami egyrészt azt jelenti, hogy a pandémia megfékezésére a szabályok mostaninál sokkal szigorúbb betartása lenne az üdvözítő. A maszk viselése és a távolságtartás. Nyilvánvaló, hogy bizonyos iskolákat és üzleteket – az adott helyzet ismeretében – be kell majd zárni. Előrelépést a vakcina fog jelenteni, ebben pedig a kormány feladata az lesz, hogy fair módon ossza el, hogy mielőbb mindenki hozzá juthasson az oltóanyaghoz. És ennek a nemzetközi vonatkozásai sem mellékesek. Mert Trump elnök a tudományokat is megpróbálta a nemzeti keretek közé beszorítani, hogy minden csak az amerikaiaknak az amerikaiak által. Amit már-már nacionalista hozzáállásnak is nevezhetnénk. Nem volt hajlandó együttműködni más országokkal az oltóanyag kikísérletezésében és ugyebár most majd a gyártás forog kockán. Nos, ebben Biden egészen biztos minden országnak partnere lesz. Ezen a téren roppant fontos a nemzetközi együttműködés. Legyen kapcsolata Amerikának a Nemzetközi Egészségügyi Szervezettel (WHO) épp úgy, mint az ENSZ-szel. A sort sorolhatnám tovább, akikkel Trump megszakította az együttműködést. Biden mindenben éles ellentéte lesz Trumpnak. S ha túlleszünk a pandémia nehezén, akkor lehet csak rendbe tenni a gazdaságot is, pontosabban akkor tud majd visszaállni a gazdaság normális működése is.

– Mennyire fogja megváltoztatni az amerikaiak életét a republikánusok felé teljesen elbillent, igazságtalan legfelsőbb bíróság és döntéshozatali mechanizmusa?

– Nagyon kiegyensúlyozatlanná vált valóba a taláros testület azzal, hogy 6 főre duzzadt a konzervatív bírák száma a 3 fős liberális kisebbséggel szemben. Én abban bízom, hogy John Roberts, a taláros testület feje mediátor szerepet fog betölteni, amire volt is példa az elmúlt hetekben, lásd a levélszavazás ügyében hozott egypár döntést. Ugyanakkor valóban félelmeim vannak az abortuszhoz, a magán életi joghoz való döntéseiket illetően. Vagy például számos szociális kérdésben, mint az ingyenes egészségügyi ellátás - irányváltás lehet. Sőt, még bizonyos magántulajdoni jogviszonyokban is a konzervatív álláspont kerekedhet felül.

– Egyetért a rendőrség eddigi finanszírozásának a megszüntetésével?

– Nem. De azzal egyetértek, hogy meg kell reformálni a működésüket és megszüntetni az olyan finanszírozást, ami elvitte a rendszer a katonaság irányába. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás következtében az Afganisztánba, Irakba vásárolt fegyverek kerültek vissza most a rendőrséghez, mert kivonultak a térségből a katonáink. Nos, ezekre a fegyverekre valóban semmi szükség nincs a rendőrségnél. Trump támogatta a rendőrség erőszakos fellépését, Biden nem fogja. Természeténél fogva sem. Biden nem akarja megváltoztatni a rendőrségi finanszírozást, nem akarja szétverni a rendszert, de a civil közösségekkel való együttműködést pártolja.

– Biden nyitott a külpolitikára, ért hozzá. Mennyire fog megváltozni a magyar-amerikai kapcsolat?

– Jó kérdés. Szerintem az Egyesült Államok mindig is jó viszonyt fog ápolni Magyarországgal – már ami a hivatali kapcsolatot illeti. Hiszen Magyarország továbbra is a NATO és az Európai Unió tagja. Még ha utóbbival a magyar kormány folytonos összetűzésekbe is kerül. Az is nyilvánvaló, hogy újra kell építeni majd ezt a kapcsolatot. Azt nem mondom, hogy teljesen olyan lesz, mint az Obama-kormány idején, de nyilván az irány hasonló lesz. Már csak azért is, mert Orbán egyre jobban és jobban az autoriter rendszerek irányába vitte az országot. Mindent meg kell tenni azért, hogy vissza lehessen terelni az ország életét abba a demokratikus, mi több, a térségben vezető országnak tekinthető demokratikus rendszerbe, amiben egykoron volt Magyarország. Bízom abban, hogy igazi karrier diplomata kerül Budapestre nagykövetnek. Bízom abban, hogy az új amerikai kormány nem lesz elnéző a mostani helyzettel szemben. Nem hiszem, hogy kirekesztő lenne Magyarországgal szemben, hanem sokkal inkább arra fog törekedni, hogy az ország elmozdulhasson az igazi demokrácia irányába.

Thomas O. Melia
 
Thomas O. Melia
 

– Ön nyitott az új kormányban való szerepvállalásra? Vannak még kormányzati tervei?

– Ha arról lenne szó, hogy szolgálhatom még így a hazámat, akkor nagyon szívesen. Hisz ezt tettem a külügyminisztériumban és az USAID kötelekében is, ahol a kormány nemzetközi segélyügyeit intéztem. Egyelőre korai erről beszélni, de ha felkérnek, igen – nyilatkozta rádiónknak Thomas Melia

Csernyánszky Judit interjúja a 2020. november 7-i Hetes Stúdióban hangzott el.

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás