„Klubrádió
A lényeg

Az USA 46. elnöke: Joe Biden

7/11/2020 20:06

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

36 év szenátusi, majd 8 év alelnöki szolgálat után ifjabb Joseph Biden lesz az Egyesült Államok elnöke.

2020. november 07. A lényeg-részlet (2020.11.07. Joe Biden az elnök)
03:31
00:00
Bár még nem ért véget mindenütt a szavazatszámlálás, de Joe Biden már Pennsylvániában és Nevadában is valószínűsíthetőleg megnyerte a választást, ezzel meghaladta az elnöki címhez szükséges 270 elektori szavazatot – jelenleg 273 szavazatnál tart. De Georgia, Észak-Karolina és talán Arizona megnyerésével ez jóval nagyobb szám lehet végül.

Biden a Twitteren megköszönte a szavazatokat és egy érzelmes videót is posztolt az alábbi üzenettel:

"Amerika, megtiszteltetés számomra, hogy engem választottál a nagy országunk vezetésére.
Az előttünk álló munka nehéz lesz, de ezt ígérem neked: Elnök leszek minden amerikai számára - akár velem szavaztál, akár nem.
Megtartom azt a hitet, amelyet belém vetettél."

Minden idők legidősebb (és legtöbb szavazatot kapott) elnöke Joe Biden, alelnöke pedig az első nő ebben a pozícióban, Kamala Harris.

Philadelphiában és Washington DC-ben, az USA fővárosában - ahol egyébként több mint 92%-ot ért el az új elnök - örömünnep tört ki.

A Washington Post makacs, dacos outsidernek minősítette Donald Trumpot, akinek kampányhonlapján szerepel egy közlemény, ezzel az üzenettel:

Mindannyian jól ismerjük Joe Bident. Rohan, hogy hamisan beállítva győztesnek hirdesse ki magát. A média is a szövetségese, és segít abban, nehogy kiderüljön az igazság.

2020. november 07. A lényeg-részlet (2020.11.07. Donald Trump közleménye)
01:30
00:00

Trump - aki már napokkal ezelőtt kijelentette, hogy nyert - folytatja a jogi harcot, és az újraszámlálásban reménykedik, hétfőn elkezdi a peres eljárást. Azt mondja, hogy a törvényes szavazatok döntik el, ki az Egyesült Államok elnöke, és nem a média - áll a közleményében. Azt azonban nem tudjuk, mit jelent számára a törvényes szavazat.

Mindez azt vetíti előre, hogy nem lesz zökkenőmentes a hatalomátadás folyamata.

Csernyánszky Judit riportja a 2020. november 7-i 19:00-es hírekben hangzott el. Címlapi kép: Flickr