„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért „csapkodja” Orbán Bident? Ő lesz az új Soros?

23/10/2020 09:22

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Miért támadja Orbán Viktor Joe Bident? A magyar miniszterelnök megint azt a stratégiát követi, mint 2016-ban, és a közvélemény-kutatásokon rosszabbul álló Donald Trump győzelmére tesz, vagy ellenkezőleg, demokrata ellenfele sikerét várja, hogy őt tehesse meg új mumusnak, miután Soros György már „elhasználódott”? Ezt latolgatja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

2020. október 23. Reggeli gyors / részlet, Kárpáti János lapszemléje (20.10.23.)
05:27
00:00

Miért „csapkodja” Orbán Bident? A magyar miniszterelnök sokkal közelebb áll Donald Trumphoz, mint Joe Bidenhez. Megbánja-e majd Orbán Viktor a demokrata amerikai elnökjelölt elleni támadásokat, ha ő nyeri meg a választást? Vagy pedig ez is benne van abban, ahogy a magyar miniszterelnök kalkulál? Erre keresi a választ a tekintélyes konzervatív német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung térségünkkel foglalkozó tudósítója, Stephan Löwenstein.

A szerző emlékeztet arra, hogy négy évvel ezelőtt Orbán azon kevés számú kormányfők egyike volt, aki az akkor esélytelennek tekintett Trump mellett foglalt állást, és aztán jól is jött neki ez a váratlan győzelem, hízelgő figyelemre tett szert Washingtonban, még ha annak konkrét termése nem is volt olyan bőséges, miként azt talán Budapesten remélték. Miért is ne lehetne megismételni a nyerő receptet? Az viszont első pillantásra kevéssé rajzolódik ki, hogy mi áll az Orbán táborából Biden címére érkező egész sor, részben igencsak személyeskedő támadás mögött. Tény, hogy ideológiai értelemben ellentétes oldalon állnak. De – teszi fel a kérdést Löwenstein - nem azt tanácsolná-e a politikai bölcsesség, hogy fogják vissza a személyes támadásokat azzal az emberrel szemben, akinek kétségkívül van bizonyos mértékű esélye arra, hogy az elkövetkező négy évben meghatározza az amerikai politikát?

A cikk ezután ismerteti, hogy Szijjártó Péter a minap arról beszélt: magyarázatot vár Bidentől fia ukrajnai üzleti ügyeivel kapcsolatban. Kitér arra, hogy a külügyminiszter megnyilvánulása nem volt egyedülálló, váratlan fejlemény, egy ideje ugyanis az Orbánhoz hűséges médiában durva támadások érik a demokrata elnökjelöltet, szenilisnek és rasszistának mondják, és előhozzák azt az állítást, miszerint Biden felmenői között rabszolgatartók is voltak.

 Joe Biden (kép: Flickr.com)
 
 

Szijjártó Facebook-videója reagálás volt arra, amikor Biden bírálta Trump külpolitikáját. „Nézze csak, mi történik Belarusztól Lengyelországon át Magyarországig” – mondta, majd azt a szemrehányást tette, hogy Trump keblére öleli a világ gazfickóit, és ez teszi lehetővé totalitárius rezsimek felemelkedését. Biden ezután név szerint Kim Dzsong Un észak-koreai diktátort, valamint Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnököt említette. Magyarországot nem sorolta kifejezetten a totalitárius rezsimek közé, de kétségkívül azokkal egy lélegzetre említette. Azon tehát a Frankfurter Allgemeine újságírója szerint nem lehet csodálkozni, hogy a magyar külügyminiszter ezt visszautasította – azon viszont már igen, ahogy ezt tette.

Stephan Löwenstein vélekedése szerint mindez azzal lehet magyarázható, hogy Orbán úgy hiszi, ha demokrata párti kormányzat alakul Washingtonban, neki úgysem lesz hitele, teljesen mindegy, mit csinál. Emlékeztet arra, hogy Orbán egy kormányközeli lapban megjelent cikkében azt írta, az amerikai demokrata kormányzatok részéről morális imperializmust tapasztaltak. Ha az embernek nincs veszíteni valója, akkor már növelheti a tétet, és akkor nagyobb lesz a nyereség, ha a rulettgolyó mégis a jó mezőben áll meg – ez lehet a német tudósító szerint a magyarázat egyik fele. A másik viszont az – olvasható a cikk végén -, hogy Orbán akár Biden győzelmére is játszhat. Neki, politikai stílusából adódóan, szüksége van olyan külső ellenségre, aki konkrétan megragadható. Minél nagyobb, hatalmasabb és démonibb, annál jobb. Soros György, a magyar származású amerikai milliárdos üzletember valamelyest már „elhasználódott”.

A pápa reményt adhat a lengyel LMBTQ-embereknek

A londoni Reuters hírügynökség arról számol be, hogy a lengyel LMBTQ-aktivisták reményt merítenek Ferenc pápa azon kijelentéséből, amellyel a katolikus egyházfő támogatásáról biztosította az azonos neműek élettársi viszonyának jogi védelmét, mondván, a homoszexuálisoknak is joguk van a családhoz. Melegjogi csoportok képviselői és ellenzéki politikusok úgy nyilatkoztak Varsóban a Reutersnek: bíznak abban, hogy ennek nyomán újra meg lehet vitatni az LMBT-közösséghez tartozók jogaival kapcsolatos kérdéseket. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a téma az elmúlt két évben ellentétek gyújtópontjában volt Lengyelországban: a Jog és Igazságosság elnevezésű, nacionalista kormányzó párt, valamint a katolikus egyház vezetői elutasították az ilyen igények felvetését, és „LMBTQ-ideológia” terjesztésének bélyegezték azt.

A Reuters megkérdezte a pápa kijelentéséről a lengyel püspöki konferencia szóvivőjét is, aki azt válaszolta: „Egyelőre nem tudjuk megfejteni e szavaknak a szövegkörnyezetét, ami pedig nagyon fontos lenne ahhoz, hogy helyesen értelmezhessük”. A Ferenc pápa által mondottak mindazonáltal nem képezik az egyházi doktrína részét – tette hozzá a szóvivő.

Kitér a hírügynökség arra is, hogy Magyarországon, ahol évek óta elismerik az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát, Gulyás Gergely, Orbán Viktor kabinetfőnöke úgy reagált: az egyházfő „szerencsére” ennél nem ment tovább, nem szorgalmazta, hogy ezt házasságnak ismerjék el.

Kárpáti János lapszemléjét a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Flickr.com

Reggeli gyors
2020. október 23., péntek 08.00

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás