„Klubrádió

Újabb amerikai lobbistát fogadott a kormány

21/10/2020 12:38

| Szerző: Klubrádió

Magyar politikusok médiamegjelenését növelné a kormány az Egyesült Államokban, ezért 35 ezer dollár értékben kötött szerződést egy kifejezetten jobboldali és nacionalista irányultságú kommunikációs céggel. A cég igazgatója Magyarország mellett olyan rezsimeket támogat, mint Szaúd-Arábia.

Tízmillió forintnak megfelelő összegért szerződött egy kommunikációs céggel az amerikai magyar nagykövetség, egyebek között azért, hogy megjelenést biztosítson vezető magyar politikusoknak amerikai médiumokban – írja a Szabad Európa.

Az Egyesült Államokban már hosszú ideje igyekszik széleskörű médiamegjelenést biztosítani prominens politikusai számára a kormány. Az Átlátszó adatai alapján 2018-ban a magyar kormány 970 millió költött ugyanerre a célra.

Ezúttal a Strategic Improvisation nevű kommunikációs cég igazgatójával, David Reaboi-val kötött szerződést a washingtoni magyar nagykövetség 35 ezer dollár értékben. A megállapodás értelmében a cég kedvező médiamegjelenést biztosít Magyarország számára az Egyesült Államokban, szembeszáll a Magyarországot érintő negatív médiamegjelenésekkel, hálózatot épít írókból és szakértőkből, és ezeket a kapcsolatokat arra használja fel, hogy magas rangú magyar kormányzati tisztségviselőknek interjúlehetőségeket teremtsen (legalább havonta öt interjú vagy publicisztika formájában).

Reaboi és vállalata leginkább a konzervatív, nacionalista és természetesen Amerika-barát ügyfelek közül válogat.

Állítása szerint a legnagyobb probléma Amerikában az egység hiánya és ezért az „ellenséggel barátkozó” baloldalt vádolja.

Reaboi-nak, aki saját bevallása szerint magyar zsidó gyökerekkel is rendelkezik, 107 ezer követője van Twitteren, és nem rég osztott meg egy elítélő cikket arról, hogy Joe Biden Magyarországot Belarusz mellett említette egy kampánybeszédben - írja a lap.