„Klubrádió
Megbeszéljük...

Melegek élettársi kapcsolata: apró változásokkal halad előre az egyház

22/10/2020 18:22

| Szerző: Klubrádió

Ferenc pápa Evgeny Afineevsky róla készült dokumentumfilmjében kijelentette, hogy az azonos nemű párok számára lehetővé kell tenni a bejegyzett élettársi kapcsolatot. Gégény István, a Szemlélek blog szerkesztője szerint a katolikus egyházfő ahelyett, hogy falakat emelne, inkább hidakat akar építeni a többségi társadalom és a kirekesztettek, ez esetben a melegek között. 

2020. október 22. Megbeszéljük / részlet, Gégény István (20.10.22.)
17:30
00:00


„A homoszexuális embereknek joguk van ahhoz, hogy családban éljenek. Emiatt senkit nem szabad elutasítani, vagy szenvedéseknek kitenni. Bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényre van szükség, hogy ily módon jogilag védettek legyenek. Én emellett állok ki” – mondta az egyházfő Evgeny Afineevsky rendezőnek, a róla szóló, szerdán bemutatott dokumentumfilmben, amiről a New York Times számolt be.

Gégény István, a Szemlélek katolikus blog alapító-szerkesztője szerint a kijelentést nem kizárólag elutasítással fogadja a katolikus egyház. Míg az egyik oldal nyitottabb a homoszexuális kapcsolatok elfogadását illetően, más, teoretikus szemléletű vallási vezetők az egyház szakadását jövendölik a gesztus láttán. Mindez azon embereknek lehet probléma, akik az „így szoktuk meg” állapothoz ragaszkodnak.

Gégény a család fogalmának tisztázását várja a Vatikántól a szentatya kijelentése után. Fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy a pápa csak buzdít arra, nem előírja, hogy falak helyett hidat építsenek a homoszexuális emberek felé.

Hozzátette, csodálatosnak ítéli a pápa törekvését, hogy elérje az érintetteket. Ahelyett, hogy falakat emelne, inkább hidakat akar felhúzni a többségi társadalom és a kirekesztettek között. Az egyház pedig reményei szerint elfogadja az építő útmutatást, így apró változásokkal haladhat előre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapfotó: Facebook

Megbeszéljük/Interjú Gégény Istvánnal
2020.10.22 16:00
Műsorvezető: Bolgár György

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás