„Klubrádió
Esti gyors

Melegellenesség: népszavazást se tart kizárnak az elemző

21/10/2020 22:19

| Szerző: Klubrádió/szg

Mikecz Dániel, a Republikon Intézet elemzője szerint 2021-ben az azonos nemű párok örökbefogadásának ügyében várható mozgósítás a kormányzat oldaláról, azért is, hogy ne vegye át a kezdeményezést az előválasztásra készülő ellenzék. Népszavazást is el tud képzelni, mert a legutóbbi nemzeti konzultáció nem határozta meg a közbeszédet, nem volt benne akkora konfliktuspotenciál, mintha az LMBTQI-mozgalom ellen kelne ki a kormány.

2020. október 21. Esti gyors / részlet, Mikecz Dániel (20.10.21.)
07:43
00:00

Korábban győzni tudó fideszeseket – Gulyás Gergely kancelláriaminisztert, Varga Mihály pénzügyminisztert és Kocsis Máté frakcióvezetőt –, valamint az I., az V., illetve a VIII. és a IX. kerület egy részéből álló „amőba-választörzetben” meglepetésre vereséget szenvedő Hollik István szóvivőt sem indítja egyéniben a kormánypárt a 2022-es választáson. Egy elemzés szerint eredményessé teheti a kampányt, ha nem olyan emberek vesznek részt benne, akiket nem terhel kormányzati munka és felelősség.

Elsőként erről kérdeztük Mikecz Dánielt, a Republikon Intézet elemzőjét. Szerint inkább az tud módosítani, ha a Fidesz ismert politikusai indulnak a választókerületekben. Felhívta a figyelmet: megnézték, hogyan állnak a 2019-es önkormányzati választás alapján az egyéni eredményeket, akkor az érintett budapesti 3-as, 4-es és 6-os választókerületben 2-5 százalékkal jobb eredményt el az ellenzék, mint a Fidesz. Összeadva a baloldali pártok, valamint az LMP és a Jobbik 2018-as eredményeit – hiszen ezek a pártok közös jelöltet indítanak – akkor is többet kapna az ellenzék.

Nem adja fel a Fidesz Budapestet, már csak a töredékszavazatok miatt is számít, hogy jó eredményt tudjanak elérni ott, ahol gyaníthatóan az ellenzék az esélyesebb. A fontos kormányzati pozíciót betöltő emberek megóvása fontos lehet, hogy ha marad a Fidesz-kormány, akkor ne tépázza meg a renoméjukat egy esetleges vereség. Pont ezért a csúcsjelöltek se indulnak el gyakran egyéniben. Arra a kérdésre, hogy miért most kezdték bejelenteni ezt a kivonást, úgy válaszolt: részben azért, hogy ne legyen vereségízű, de azért is, mert fontos, hogy az új fideszes jelöltek időben elkezdhessék a munkát. Ha az ellenzék valóba tart az előválasztásokat 2021-ben, azzal át tudná venni a kezdeményezést a kormánytól, és így meglesznek a fideszes jelöltek, akik fel tudják venni a kapcsolatot a választókkal.

Erősödik a melegellenesség a kormányzati és kormányközeli a kommunikációban; Mikecz Dániel szerint ennek voltak előjelei korábban is, amikor megszüntették az ELTE-n a társadalmi nemek mesterszakot. Ennek vannak előképei Orosz- és Lengyelországban. Szerinte a Fidesz ezt a kultúrharc részévé akarja tenni. Úgy véli, a kormánypárti kommunikációban az azonos nemű párok gyerekvállalására irányítják a fókuszt, és nem magára a szexuális orientációra. Szerinte 2021-ben ebben a témában várható mozgósítás a kormányzat oldaláról, azért is, hogy ne vegye át a kezdeményezést az előválasztásra készülő ellenzék. Mikecz Dániel népszavazást is el tud képzelni, mert a legutóbbi nemzeti konzultáció nem határozta meg a közbeszédet, nem volt benne akkora konfliktuspotenciál, mintha a jobboldalon használt kifejezéssel a „genderideológia” ellen kelne ki a kormány.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: a szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye homofób plakátja egy könyvesbolton, fotó: Diétás Magyar Múzsa / Facebook

Esti gyors
2020. október 21., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás