„Klubrádió
Reggeli gyors

Mesekönyv-ügy: a TASZ szerint abszurd, amit Gulyás Gergely mond

13/10/2020 14:18

| Szerző: Klubrádió/szg

A TASZ szerint jogellenes, hogy a csepeli polgármester kitiltotta a kerületi óvodákból a kormány által sokat támadott Meseország mindenkié című könyvet; a civil szervezet emiatt a kormányhivatalhoz fordul. Asbóth Márton, a TASZ magánszféra projektjének vezetője szerint abszurd, amit Gulyás Gergely állít, hogy a mesekönyvön keresztül esetleg megvalósulhat kiskorú veszélyeztetése. E bűncselekmény elkövetésének jogilag jól meghatározott feltételei vannak, és szomorú, hogy a miniszter jogászént ilyet mond – tette hozzá.

2020. október 13. Reggeli gyors / részlet, Asbóth Márton (20.10.13.)
06:24
00:00

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, homoszexuális propagandát emlegetett a Meseország mindenkié című könyvvel kapcsolatban, valamint hozzátette, meg kell vizsgálni, hogy nem valósul-e meg kiskorú veszélyeztetése a mesekönyv óvodai és iskolai bemutatásával. Csepel fideszes polgármestere, Borbély Lénárd pedig bejelentette, hogy a kerület nem engedi be a mesekönyvet az óvodákba. 

Meseország mindenkié
 
Meseország mindenkié
 

Asbóth Márton, a TASZ magánszféra projektjének vezetője szerint ha jogi szempontból nézzük, akkor egy polgármester nem tilthatja be egy könyv olvasását. Ennek több oka van, elsőként az, hogy a fenntartó, az önkormányzat nem szólhat bele egy intézmény szakmai munkájába ilyen mélységben. Az intézmény működésével, a létszámmal, csoportokkal kapcsolatban hozhat döntést, de a nevelői munkába nem szólhat bele. Ráadásul még ha hozhatna is ilyen döntést a polgármester egy személyben, nem tehetné meg a képviselőtestület nélkül. Nem tudni, hogy hozták ezt a döntést, csak Borbély Lénárd Facebook-oldalán jelent meg, de a hivatalos információk szerint mostanában nem ülésezett a testület, így valószínűleg a fideszes politikus magánakciójáról van szó. A TASZ szerint tehát mind formai, mind tartalmi okból jogellenes a mesekönyv betiltása, a fővárosi kormányhivatalhoz fordulnak, hogy hívja fel az önkormányzatot a döntés visszavonására.

Hangsúlyozta: alapvető félreértés, hogy a politika bárhol meghatározhatná az óvodákban, iskolákban a tananyagot, a tankönyveket. Ez szakmai kérdés, a nevelőközösségnek kell eldöntenie, a helyi nevelési terv része. A politika természetesen nyilváníthat véleményt az oktatási intézményekben szerinte helyes magatartásról, de ez másik szint, itt kötelező döntést igyekezett hozni, „még ha jogellenesen is”.

Asbóth Márton azt mondta: Gulyás Gergely felvetése teljesen abszurd, a kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény, megvannak a szigorú feltételei annak, hogy lehet elkövetni. Szomorú, hogy Gulyás Gergely, aki maga is jogász, ilyet mond. Sőt, szerinte ez a kijelentés megvalósíthatja a zaklatást, hiszen megfélemlítő környezetet hozhat létre azokkal a kisebbségekkel szemben, amelyek a mesekönyvben szerepelnek. A TASZ vizsgálja ennek a jogi értelmezését és szándékában áll eljárást indítani, ha erre van lehetőség.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggeli gyors
2020.10.13. 07:40
Műsorvezető: Lampé Ágnes