„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hann Endre: Nincs óriási baj a közvélemény-kutatásokkal

5/11/2020 19:45

| Szerző: Klubrádió/szg

Bár a közvélemény-kutatók többsége Joe Biden jelentős fölényére és viszonylag sima győzelmére tippelt az amerikai elnökválasztáson, csütörtök délután még mindig nem tudni, hogy a demokrata jelölt győz-e, vagy hivatalban marad Donald Trump. Hann Endre, a Medián ügyvezetője szerint összességében nincs akkora baj a felmérésekkel. Például Biden előnyét az összes szavazatot tekintve csak bő egy hónap múlva látjuk majd, viszont akkor már nem foglalkozik vele a sajtó. A republikánusok jobban mozgósítottak és a spanyol ajkú szavazókat nehezebb elérni – tette hozzá.

2020. november 05. Megbeszéljük / részlet, Hann Endre (20.11.05.)
16:04
00:00

Sok kritika éri a közvélemény-kutatókat az amerikai elnökválasztás miatt, ugyanis lényegében az összes komolyabb felmérésben Joe Biden jelentős fölényét és a demokrata jelölt biztos győzelmét jósolták. Ehhez képest (csütörtök délutáni állapot szerint) még mindig nem tudjuk, hogy ő lesz-e az Egyesült Államok elnöke, és Donald Trump szereplését rendre alulmérték, például Floridában, Ohióban vagy Texasban. Trump várható szereplését 2016-ban is sokan alulbecsülték, és akkor győzni tudott.

 kép: Flickr.com 
 

Hann Endrét, a Medián ügyvezetőjét kérdeztük, aki azzal kezdte: ráadásul ennek a szakmának szülőhazája az USA, olyan fogalommá vált nevekkel, mint a Gallup. Azt mondta: nagyon sok összetevős a helyzet, és a beszélgetés keretei nem adnak lehetőséget az összes kérdés megvitatására. Az első probléma szerinte, hogy a látszat ezen a területen is erősen meghatározza a közgondolkodást, és a klikkvadász sajtó – amely mindig a negatívumra ugrik –, erre ráerősít, hiszen ha nincsenek hibák, tévedések, akkor nincs miről írni. „Ez erősen föl van nagyítva” – fogalmazott.

Közölte: még hetekig nem tudható, hogy pontosan mekkora lesz Joe Biden előnye. Ugyanez volt 2016-ban is, amikor az első eredmények után mindenki azt mondta, hogy tévedtek, de jelentős szavazattöbblete volt Hillary Clintonnak. Összességében Clinton hozta azt, amit a közvélemény-kutatások előrejeleztek, országosan sokkal több szavazatot szerzett, mint Donald Trump. Úgy vélte: most is ez történik majd, csak Bidennel. Egyelőre még hat államban várjuk az eredményeket, és a Medián ügyvezetője szerint 2016-tal ellentétben a demokrata jelölt megnyeri a választást, így ebben nem tévedtek a felméréseket készítők. Sok tekintetben korrigálja majd a közvélemény-kutatásokról alkotott véleményeket, ha bejön az összes szavazat.

Jelezte: Floridában tényleg tévedett a közvélemény-kutatók többsége. Sokat emlegetik a kubaiakat Floridában, akik még Fidel Castro rendszere elől menekültek el, erősen kommunistaellenesek, és a republikánusok negatív kampánya, Bident szocialistának beállító üzenete miatt (ami Hann Endre szerint fake news) szavaztak a regnáló elnökre. De őket nehezebb is elérni, egy részük szívesebben beszél spanyolul, kevésbé angolul. 

Viszont Kaliforniában, amely nagyon erősen demokrata állam, csak a szavazatok 74 százalékát számolták meg. Ez persze elég ahhoz, hogy biztos legyen Joe Biden győzelme, de egy hónap múlva, amikor minden eredmény bejött és minden bírósági eljárás véget ért, más számok látszanak majd. Viszont akkor már nem fognak erről beszélni – jegyezte meg.

 kép: Flickr.com
 
 

Borzasztó nehéz ötven államban pontosan előrejelezni az arányokat, ráadásul szenátusi választás is van, tehát őrületes mennyiségű közvélemény-kutatás készül – mondta Hann Endre. Ezekre óriási igény van, de csökken a fizetőképes kereslet, tehát nem tudja megfizetni sem a média, sem más a minőségi kutatásokat. Mivel ez jól fizető üzletágnak tűnik, megjelennek kóklerek, csalók is – tette hozzá.

Hangsúlyozta: sok idő kell a kutatások eredményének szisztematikus feldolgozásához, de „egészében véve nincs óriási nagy baj”. Hozzátette, eléggé elterjedt Amerikában az úgynevezett robopoll, amikor nem valódi kérdezőbiztos hívja fel a válaszadókat, hanem egy gép, és a gombokat kell nyomkodni. Egészen másképp reagálnak erre az emberek, mint az emberi hangra. Aztán ott van az, hogy nehezen előrejelezhető a részvétel. Az utolsó időszakban a republikánusok nagyobb erővel tudtak mozgósítani, mert megtartották azt a hagyományt, hogy a kampányban a leghatékonyabb módszer a bekopogtatás, a személyes kapcsolat a választókkal. A demokraták erről lemondtak, mert jobban tartottak a vírusról. Más eszközöket használtak, sokkal nagyobb összegeket költöttek televíziós és internetes reklámokra. 

Hann  Endre arról is beszélt: Donald Trump felnagyította a levélszavazatok ügyét, viszont azt ő érte el, hogy ekkora különbség lett a republikánusok és a demokraták levélszavazási hajlandósága között. Ő győzködte arról a híveit, hogy nem kell félni a járványtól, ezért inkább személyesen mentek el voksolni. Ezért van az, hogy minél tovább várunk, annál inkább jönnek be Biden-szavazatok, mert demokraták szavaztak inkább levélben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Beliczay László

Megbeszéljük...
2020. november 05., csütörtök 17:05
Műsorvezető: Bolgár György

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás