„Klubrádió

Tőzsde: jó üzlet az elnökválasztás

4/11/2020 11:11

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A világ tőzsdéin nagyobb mozgásokat figyeltek meg. Elemzők úgy vélik, hogy Biden a vártnál csekélyebb előnye húzta fel a részvények árát.

Vad mozgásokat hozott az amerikai elnökválasztás miatti bizonytalanság a piacokon – írja a hvg.hu.

Joe Bidennek, a demokraták jelöltjének előnye közel sem olyan jelentős, mint arra a közvéleménykutatások adatai szerint számítottak. A világ tőkepiacain ezzel párhuzamosan erősödés volt jellemző. Az ok egyszerű. Feltételezve azt, hogy a piacokon pragmatikus elvek uralkodnak, a befektetők érthetően a legkisebb kockázat és a legnagyobb várható haszon között egyensúlyoznak. Egy, világviszonylatban is fontos változás, mint amilyen egy új amerikai elnök beiktatása, bizonytalanságot eredményez.

Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy a választás hajrájában a befektetők még kihasználják azokat az előnyöket, amiket Trump – támogatottsága megőrzése érdekében – biztosított számukra.

 
 Fotó: Pixabay
 

Biden pedig – amennyiben nyer – a nagyvállalatoknak jelenleg biztosított kedvezmények megvonását is kilátásba helyezheti. A szenátusban jelen állás szerint republikánus győzelemre számítanak, Ez pedig nem kedvez a demokrata elnök-jelölt gazdaságélénkítő csomagjának. Ez tovább szűkíti a börzék „mozgásterét”.

Bár Donald Trump győzelme is komoly eséseket eredményezett a tőzsdéken, a tőkepiacok résztvevőinek puszta túlélőösztöne elegendő volt ahhoz, hogy viszonylag hamar kiheverjék a sokkot. Sőt, Trump ekkor vetette be azokat a kedvezményeket, amik Biden győzelme esetén bizonytalanná válnak. Az elhúzódó járványra és következményeire a részvénypiacok többé-kevésbé felkészültek, az viszont továbbra is kérdés, hogy Trump győzelme esetén, milyen erőfeszítéseket tesznek a járvány leküzdésére, hiszen a jelenlegi elnököt több kritika is érte, hogy nem járt el kellő óvatossággal a védekezés során.

Az Egyesült Államok a koronavírus járvány által legsúlyosabban érintett ország a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint szinte a járvány kezdetétől. Ha Trumpnak egy második ciklusra is bizalmat szavaznak, az a gazdaságra és a pénzpiacokra is komoly hatással lesz. Miden attól függ, hogy újraválasztása esetén mennyire veszi majd komolyan a járványügyi intézkedéseket.