„Köszönjük
Reggeli gyors

Elnökválasztás – Két győztes lehet egy ideig?

30/10/2020 11:31

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A polgárháború óta nem okozott olyan politikai válságot az elnökválasztás, mint ami most jöhet. Egyrészt a levélszavazás, másrészt Trump miatt.

2020. október 30. Reggeli gyors - részlet 20.10.30. Zubor Zalán
10:25
00:00

A felmérések szerint most 54-46 arányban Joe Biden áll nyerésre az amerikai elnökválasztást, azonban ezek a számok a többségi szavazásra vonatkoznak. A választási rendszer sajátosságai miatt nem az lesz az elnök, aki több ilyen szavazatot kap, hanem az, akit az elektorok megválasztanak. (Legutóbb Hillary Clintonnak több szavazata volt, mint Trumpnak.) Donald Trump magát tartja az esélyesnek, azt hangoztatja, hogy ha Joe Biden nyer, akkor az csak azt bizonyítja, hogy elcsalták a választást a levélszavazatokkal. Valószínűleg szoros lesz az eredmény, s ha igen, akkor elemzők szerint durva utcai megmozdulásokra is kell számítani.

Komoly alkotmányos válság is kialakulhat – írta meg az Atlantic című folyóiratban Barton Gellman Pulizter-díjas újságíró. E cikk nyomán vázolta a lehetséges forgatókönyvet Zubor Zalán, az Átlátszó munkatársa. A kiindulópont az, hogy az Amerikai Egyesült Államokban nem közvetlenül választják az elnököt, hanem elektorokat delegálnak, akiké a jog az elnök megválasztására. A polgárok szavazhatnak levélben is, amire a demokraták ösztönöznek is koronavírus járványra való tekintettel. A republikánusok szerint a levélszavazás illegitim, Trump egyenesen azzal kampányol, hogy Biden pártja így fogja elcsalni az eredményt. Trumpék szerint éppen ezért azokban az államokban, amelyekben nagyon szoros az eredmény, egyszerűen meg kell semmisíteni a választási eredményt, és így az állam törvényhozásának lesz joga elektorokat kijelölni. A republikánusok úgy vélik erre az alkotmány lehetőséget ad. (Ez nyilván azokban az államokban érdekes, ahol a törvényhozásban nekik van többségük.)

A választás után közvetlenül minden bizonnyal bejön a „vörös délibáb” (a vörös a republikánusok színe). Először ugyanis a személyesen leadott szavazatokat kezdik összeszámolni. Trump hívei nem fognak levélben szavazni, hanem személyesen, az imént említett kampány miatt. Tehát a számlálás az elején republikánus győzelmet fog mutatni, a jelenlegi elnök ünnepelheti magát. A levélszavazatok összeszámlálása hetekig tarthat, de előre látható, hogy ebben az időszakban fognak feljönni a demokraták. Ekkor Biden érezheti magát a győzelem közelében, vagy akár győztesnek.

Amennyiben a végeredmény szoros lesz, de Biden nyer, Donald Trump egészen biztosan megtámadja azt, óriási vehemenciával. Zubor Zalán szerint az a kérdés, hogy a hagyományos republikánus elit mellé áll-e, követi-e. Amennyiben igen, akkor alkotmányos válság elé is nézhet az ország. Az USA alkotmánya igencsak régi, a nyelvezete ma már nem mindenütt érthető tisztán, egyértelműen. De mint ahogy történt hasonló esetben a polgárháború után, most is az lehet a vége a konfliktusnak jó esetben, hogy a két párt háttéralkut köt, például az elektori rendszerről.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:  Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.10.30. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás