„Klubrádió
A lényeg

Kiélezett hajrá az elnökválasztáson

5/11/2020 10:46

| Szerző: Klubrádió

Az elhúzódó küzdelemben folyamatosan változnak a kilátások, és továbbra sem lehet megállapítani, ki lesz az Egyesült Államok elnöke a következő négy évben. Hat állam eredményeire várunk.

Pattanásig feszült a hangulat a billegő államok eredményeire várva. Pennsylvaniában és Nevadában ma várható legkorábban eredmény. Donald Trump a jelentős államok közül Floridát, Ohiót és Texas-t, Joe Biden New Hampshire-t Wisconsint és Michigant nyerte meg magának.

Ezzel Trump 213, Biden pedig 253 elektori szavazatot tudhat magáénak a CNN becslései szerint. Továbbra sem lehet biztosan tudni, ki nyeri meg a választásokat. Az eredményhez 270 elektori szavazatra van szükség – az elnökválasztás közvetett, a a szavazók tulajdonképpen összesen 538 elektort választanak meg az országban, akik aztán dönthetnek az új elnök személyéről. (Az amerikai elnökválasztás részeredményeinek alakulásáról például a CNN választási térképe ad jó áttekintést.)

 
Forrás: flickr.com.
 

Bár az eredmények nagyon lassan érkeznek, hiszen rengeteg szavazatot postai úton adtak le, Donald Trump közép-európai idő szerint tegnap délelőtt már kész tényként közölte, hogy ő nyerte az elnökválasztást és rögtön választási csalással vádolta meg a demokratákat. Később kampánycsapata bejelentette, hogy a szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordulnak, azzal a céllal, hogy leállítsák a szavazatszámlálást Pennsylvania és Michigan államokban. Utóbbiban – bár még nincs hivatalos eredmény – Biden nyerte, előbbiben az adatok 89 százalékos feldolgozottsága mellett Trump vezet.

Pennsylvania kormányzója, Tom Wolf Trump kísérletére azt felelte, hogy a szavazatszámlálás átlátható, így nem látja okát annak felfüggesztlésére.

Hat állam eredményeire várunk jelenleg: Alaszka, Arizona (bár az egyébként jobboldali Fox News szerint Joe Biden ott nyert), Georgia, Nevada, Észak-Karolina és Pennsylvania.