„Klubrádió
A lényeg

Fej-fej mellett az amerikai elnökjelöltek

4/11/2020 16:07

| Szerző: Klubrádió

A vártnál jóval fordulatosabb, izgalmasabb küzdelem zajlik az amerikai elnökválasztáson. A folyamatosan frissülő részeredmények alapján szinte óráról órára változnak a jelöltek kilátásai. A „csataér államokban” alig néhány tízezres eltérés van a részeredmények alapján Trump és Biden között. A délután fontos fejleménye, hogy Biden átvette a vezetést két olyan államban, Wisconsinban és Michiganben, amelyek elnyerése kulcsfontosságú lehet a végeredmény szempontjából.

Továbbra is fej-fej mellett halad az amerikai elnökválasztáson az újrázásra készülő republikánus elnök, Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden. Trump a délutáni összesítések szerint a szavazatok 48,3 százalékával összesen eddig 213 elektori szavazatot tudhat magáénak, míg Biden a leadott szavaztok 50,2 százalékával eddig 224 elektori szavazatra tett szert.

Az amerikai választási rendszer sajátossága, hogy a szavazók nem követlenül az elnökre szavaznak, hanem egy-egy államból nagyjából a lakosság arányának megfelelően kikerülő elektorokat választanak, akik később az új elnököt megválasztják. Minimum 270 elektori szavazatra van szükség ahhoz, hogy valaki bekerülhessen négy évre a Fehér Házba Washingtonban.

 
Trump-Biden
Forrás: Flickr.com
 

A délután folyamán továbbra is zajlik a postán leadott szavazatok összeszámlálása, így egyes, ún. „csataér államokban” alig néhány tízezres eltérés van a részeredmények alapján Trump és Biden között. Ilyen, még nyitott eredményt mutató államok közé tartozik Wisconsin, Nevada, Michigan, Pennsylvania, Georgia és Észak-Karolina. Ezek közül utóbbi háromban Trump vezet, a másik háromban Biden.

A demokrata jelölt Wisconsinban és Michiganben közép-európai idő szerint szerda délután vette át a vezetést, és hajszállal vezet Trump előtt. Ha ezeket, Nevadával együtt sikerülne behúznia, akkor jó eséllyel összejönne számára a végső győzelméhez szükséges 270 elektori szavazat. De még messze a vége, zajlik a szavazatszámlálás, és lehet, hogy csak néhány napon múlva látható a végeredmény. (Az amerikai szavazatok államonkénti összeszámlálásához kiváló támpontot ad a CNN választási térképe.)

Bár az elnökválasztás végeredményét még akár napokig sem tudhatjuk meg pontosan, közép-európai idő szerint délelőtt Donald Trump már kész tényként közölte, hogy ő nyerte az elnökválasztást és rögtön választási csalással vádolta meg a demokratákat. Joe Biden azt üzente, most türelmesnek kell lenni, meg kell várni a végső számokat.