„Klubrádió
A lényeg

Nem szállhatott fel a gép Angliában a Ruandába deportáltakkal

15/06/2022 08:08

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítélete az utolsó pillanatban érkezett meg, így nem szállhatott fel az első olyan repülőgép a londoni reptérről, amely bevándorlókat szállított volna Nagy-Britanniából a kelet-afrikai Ruandába.

Illegális bevándorlás – Spanyolország
 
Illusztráció
 
Arrecife, 2022. június 1. Illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvő Arrecife kikötőjében 2022. június 1-jén. A spanyol tengeri mentőszolgálat hajója 172 afrikai migránst vett fedélzetére három csónakból a spanyol partok közelében. MTI/EPA-EFE/Adriel Perdomo
Fotó: Adriel Perdomo
 

 

A gépet a brit kormány bérelte, és a fedélzetén hét kitoloncolttal kedd este 22:30-kor emelkedett volna a magasba egy Wiltshire megyei katonai repülőtérről, de pár perccel azt megelőzően törölték a járatot a strasbourgi bíróság jogi döntés miatt. 22:15-re az összes utast leszállították a repülőgépről, amely ezután visszatért Spanyolországba, írja a BBC alapján a Telex.

Az Emberi Jogok Európai Bíróság határozata szerint a K. N. nevű iraki férfi „visszafordíthatatlan károkozás valós veszélyével” nézett volna szembe, ha a járaton marad. A bíróság szerint nincs olyan jogilag kikényszeríthető mechanizmus, amely biztosítaná, hogy a férfi visszatérhessen Kelet-Afrikából. A döntés arra késztette a többi kitoloncoltat is, hogy fellebbezzenek, így végül az összes kitoloncolási határozatot törölték.

A strasbourgi bíróság hivatkozott az ENSZ-re, amely aggályokat fogalmazott meg, hogy a Ruandába szállított menedékkérők nem jutnak majd hozzá a menekültstátuszuk megállapítására szolgáló „tisztességes és hatékony” eljárásokhoz. Azt is megjegyezték, hogy a londoni Legfelsőbb Bíróság elismerte, komoly aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy Ruandát helyesen értékelték-e biztonságos harmadik országnak, írja a Telex, amely szerint a brit kormány nem tett le arról, hogy újabb olyan bevándorlókat szállítson Afrikába, akik illegálisan érkeztek meg a szigetországba.