„Köszönjük,
Esti gyors

Végképp tönkretennék a polgári réteget – Dési János jegyzete

11/07/2022 17:31

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Azt értjük, hogy a gazdaság nagy bajba került a felelőtlen és tolvaj orbáni politika következményeként, és a kormánynak pénzre van szüksége. De a bevételeik valószínű, két krajcárral nem nőnek majd azzal, hogy nagyon sokak számára lényegében megszüntetik a katát. Erősebb lesz a feketegazdaság, ami persze csak öröm nekik, mert legalább elő lehet venni a „lakat alá a feketézőket” plakátot. Végre tönkre lehet tenni egy rebellisnek számító csoportot.

2022. július 11. Esti gyors-részlet (2022.07.11. Dési János jegyzete)
03:21
00:00

Akadt még itt pár szájaló, relatíve független értelmiségi, újságíró, színész, zenész, fotós, filmes, műfordító, író, rendezvényszervező, IT-s, számlát adó takarító s és efféle. Most hogy Magyarországon épül, szépül a jogállam, vasra verni és Szibériába száműzni őket mégiscsak bután nézne ki, bár kétségtelen, hogy a magyar választópolgárok egy része szerint lenne rá igény. De mégiscsak kell erre valami megoldás. Most éppen egy olyan adónemet szüntet meg a Fidesz, amellyel alapvetően az imént felsoroltakat teszi nagy számban tönkre, miközben az intézkedés valószínűleg többletbevételt nem hoz. Meg aztán pénzre amúgy sincs szükség, ha például csak a minap 30 milliárdot dobtak oda két kormányember alapítványának, vagy ha a honvédelmi miniszter méregdrága helikopteren ugrik le megnézni a huszárok lovait.

De felvethetnénk az Egyesült Államokkal való hadüzenet felé vezető úton talált globális minimumadót megvétózását is. Na, nehogy már a nagy multik adjanak be többet, inkább a Hamlet atyjának szellemét játszó színész – illetve lehet, hogy ő már nem, mert ha így, akkor örömmel jelenthetjük, hogy a színházat bezártuk. Úgyis nyugtalanító jelenségek ütötték fel a fejüket, úgymint, egy kihalásra ítélt színház működésére a minap a nép egy része pénzt adott, hogy fennmaradhasson – azonnal közbe kell avatkozni ez esetben.

Ja, hogy voltak esetleg olyanok, akik visszaéltek ezzel a lehetőséggel? Bizonyára, ahogy a piros lámpán is átszaladnak néha emberek, ettől még nem tiltjuk meg mindenkinek, hogy átmenjen a párosról a páratlan oldalra.

Azt értjük, hogy a gazdaság nagy bajba került a felelőtlen és tolvaj orbáni politika következményeként (na és háború, aszály és társai), és pénzre van szükség, de valószínűleg a bevételek két krajcárral nem nőnek majd – erősebb lesz a feketegazdaság, ami persze csak öröm nekik, mert legalább elő lehet venni a „lakat alá a feketézőket” plakátot. Ellenben végképpen tönkre lehet tenni egy rebellisnek számító, normális helyen úgy fogalmaznánk, polgári réteget.

És statáriálisan szeptember 1-től – hogy még véletlenül se legyen se kiszámítható, se tervezhető semmi. Végül is, közénk is lövethetnének.

A tíz és százmilliárdokkal kitömött állami média, vagy a minden egyes színházjegyéhez még 70 ezer forintot kapó jó Vidnyánszky Attila csak kigazdálkodja valahogy a többletköltségeket. A többiek meg siránkozhatnak, mert nyár is van, meleg is van vagy a szél is fúj, és az ellenzék is köszöni jól van, úgyhogy sok minden nem fog történni.

Pedig. A hét végén kerültek elő az Uber nevű cég viselt dolgaival kapcsolatos iratok. Most számunkra egyetlenegy érdekes dolog akadt abban. Az Orbán-kormány még most is tart a taxisoktól, csak azért mert bő harminc évvel ezelőtt egyszer két és fél napra fellázadtak. Egy bő emberöltővel ezelőtt. Vagyis, aki tud tenni az érdekeiért, azt elfogadják, annak engednek, aki meg hagyja, hogy fát vágjanak a hátán, akkor ott hullani fog a forgács, de piszkosul.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2022. július 11-i, hétfői adásában hangzott el a szerző felolvasásában.