„Köszönjük,
Reggeli gyors

Amerikai-magyar adókonfliktus: a kisebb szenvedi meg

11/07/2022 13:18

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Jelenleg a lokális tömbösödés irányába halad a világgazdaság, ezért ha Magyarország nem képes elismert és respektált tagjává válni a Kereskedelmi Világszervezetnek, akkor ki lesz téve a globalizáció „viharainak” - mondta Bod Péter Ákos, közgazdász a Reggeli gyors című műsorban.

2022. július 11. Reggeli gyors - részlet 2022.07.11. Bod Péter Ákos
07:12
00:00

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) egy olyan normaszabó intézmény, ami akkor tud egy döntést keresztülvinni, hogyha teljes konszenzus van a tagjai közt. A nagy gazdasági súllyal rendelkező országok a saját, szűken vett kereskedelmi érdekeik miatt ugyanakkor gyakran vétóznak meg javaslatokat, mint például az Egyesült Államok is, ami a Biden-adminisztráció óta sem lett kompromisszumkész – mondta Bod Péter Ákos, közgazdász, akit a Reggeli gyorsban arról kérdeztek, hogy milyen hatása lehet a globális minimumadót vétózó Magyarországra, hogy Amerika máris bejelentette, felmondja a kettős adóztatást elkerülő, 1979-ben kötött magyar-amerikai megállapodást.

Bod szerint mivel egyre több ország csak a saját problémáit akarja megoldani, ezért a globális együttműködési rendszer szakadozik. A kereskedelemben ismét lokális tömbök alakultak ki, ezért a világgazdaság korábbi egyensúlya megbillent. Ez szerinte azért aggasztó, mert a kis szereplők védtelenek maradnak egy világgazdasági válságban. A közgazdász szerint a kollektív fennmaradásunkhoz van szükség olyan szabályrendszerekre és szervezeteke, amik megvédik a „kishalakat” a kiszolgáltatottságtól.

Amikor az USA megszellőztette, hogy felmondja a Magyarországgal 1979 óta fennálló adóegyezményt, akkor nyilvánvalóvá vált, hogy ha a nemzeti érdekek egymásnak feszülnek, akkor a kisebb szereplő fogja jobban elszenvedni a károkat. Ezért van szükség egy olyan fórumra, mint a WTO, ahol a felek rendezhetik a vitás kérdéseiket.

A WTO 1995-ös megalakulása óta a legfőbb feladata a globális gazdasági növekedés elősegítése a tagállamok közötti kereskedelem könnyítésével. Ezt sokféleképpen teszi, de elsősorban fórumként szolgál a különféle tárgyalásokhoz és a tagok közötti viták rendezéséhez. Másik fontos feladata, hogy felügyelje, a tagállamok valóban betartják-e a megállapodásokat. Az utóbbi évtized globális krízisei azonban megmutatták, hogy a korlátlan szabad piacra irányuló törekvések ha nem is buktak meg, de sok szempontból gyenge lábakon állnak. A szervezet ebben a formában nem képes érdemben reagálni a 21. század globális krízisei okozta kihívásokra. Mindezt maga a WTO is felismerte, legutóbbi miniszteri konferenciáján a reformok szükségességéről is tárgyaltak, mondta Bod Péter Ákos a Reggeli gyorsban.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/ interjú Bod Péter Ákossal
2022. július 11. hétfő 08:33
Riporter: Szénási Sándor