„Klubrádió
A lényeg

Bod: Nyakunkon maradt a forint és az árfolyamkockázat

13/06/2022 14:13

| Szerző: Klubrádió

Gazdasági problémának nevezte a forintot Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök szerint ma messzebb vagyunk az euró bevezetésétől, mint valaha.

A tartósan magas infláció mellé betársult a tartósan gyenge forint is – írja a 444.

A portál megjegyzi, hogy május közepére a forint árfolyama meredeken esni kezdett például Orbán parlamenti beszéde alatt. Ebben a régi-új miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy az infláció ellen a kormánynak és a jegybanknak közös erővel kell fellépnie, beavatkozva a piaci működésbe. Egy euró ára pár óra alatt 385 forintról 390 forintig esett. A következő ugrás szintén a kormányfőnek köszönhető, hiszen május végén bejelentette a különadókat, ennek hatására pedig már közel 395 forintot kellett fizetni egyetlen euróért.

Hivatkoznak Bod Péter Ákos a Portfolio.hu oldalon megjelent cikkére is. A közgazdász szerint "nyakunkon maradt a forint, és azzal az árfolyamkockázat és kamatlábkockázat, valamint az inflációs hajlam. Úgy ráadásul, hogy még euróátvételi céldátum sincs a láthatáron, ami nem is csoda, mert ma messzebb vagyunk az érvényben levő belépési feltételek teljesítésétől, mint valaha." Azt is hozzátette, hogy a kormány annak ellenére nem készül az euró bevezetésére, hogy a lakosság továbbra is többségében támogatná a lépést. "Az euró iránti többségi támogatás nálunk tehát nem a kormányzati propaganda miatt, sokkal inkább annak ellenére létezik és erősödik" – írta Bod.

Szerinte a magyar fizetőeszköz mára inkább gazdasági probléma.