„Klubrádió
Esti gyors

Bod: Orbán beszéde csak füttyszó a sűrű erdőben

10/06/2022 18:44

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A vállalatok terhei végül mindig eljutnak a fogyasztókhoz, pontosabban nekik kell megfizetniük azt – mondta Bod Péter Ákos volt jegybankelnök.

2022. június 10. Esti gyors - részlet 22.06.10. Bod Péter Ákos
07:37
00:00

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy Orbán Viktor pénteki rádiós beszédében többek közt azt mondta, háborús költségvetést fogadott el a kormány, mert a 2023-as év is bizonytalan lesz és szorongásokkal teli lesz a háború miatt. A miniszterelnök először beszélt a Kossuth Rádióban a kormányalakítás óta. Természetesen az extraprofit adóról is beszélt.

"Fütyörészés a sűrű erdőben" – mondta Bod Péter Ákos a Klubrádiónak arra a kérdésre: mi garantálhatja, hogy az újonnan bevezetett adónemet nem fogják áthárítani a vállalkozások? A volt jegybankelnök szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy a vállalatok terhei végül mindig eljutnak a fogyasztókhoz, pontosabban nekik kell megfizetniük azt. Hozzátette, csak névleg van szó extraprofit adóról, hiszen a nyolc érintett ágazatból hétre egyáltalán nem alkalmazható, lévén nem keletkezik nagy nyereség esetükben.

"Valójában a forgalmat adóztatják" – hívta fel a figyelmet Bod. Az egymással versenyző vállalatok szempontjából ez akkor is többletköltségként jelentkezik, ilyen esetekben nem marad választása mint az ügyfelekre hárítani. Ettől függetlenül megvan annak is az esélye, hogy a szolgáltatások minősége csökken.

Azzal pedig, hogy a kormány ragaszkodik egy logikátlan gazdasági megoldáshoz, és hiába küld ki "kommandókat", ezzel az alapvető problémát nem oldják meg, így további károkat okoznak a gazdaságnak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Bod Péter Ákossal
2022.06. 10., péntek 18:31
Riporter: Selmeci János